Το plan B της Gazprom και η διέλευση του South Stream από την Ελλάδα

Το plan B της Gazprom και η διέλευση του South Stream από την Ελλάδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική Gazprom έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, στην περίπτωση που δεν περάσει μέσα από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με αυτό, ο αγωγός θα μπορούσε να φτάσει στον τελικό προορισμό του, την Ιταλία και την Αυστρία, μέσω Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Vzglyad.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλγαρική κυβέρνηση που ανέλαβε στις 6 Αυγούστου πάγωσε τις εργασίες κατασκευής του South Stream, ύστερα από προειδοποίηση της Κομισιόν ότι θα επέβαλλε πρόστιμα στη Βουλγαρία σε περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας δεν επαναδιαπραγματευόταν τη διμερή συμφωνία με τη Μόσχα για την κατασκευή του, η οποία παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.

Σύμφωνα με το άρθρο της Vzglyad, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στις 23 Μαΐου, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει εναλλακτικό πλάνο για τον αγωγό.

Το άρθρο επικαλείται δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα θα επιθυμούσε να φθάσει ο South Stream στην Τουρκία, αντί για τη Βουλγαρία, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, περνώντας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, έχει απευθύνει έμμεση πρόσκληση στην Gazprom να εξετάσει το ενδεχόμενο διέλευσης του South Stream από την Ελλάδα, σε επαφές που είχαν σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα.

Ωστόσο, πηγές της ρωσικής εφημερίδας αναφέρουν ότι η διαδρομή μέσω Τουρκίας δεν είναι προτιμητέα από τη Μόσχα καθώς είναι μακρύτερη και δεν δίνει τη δυνατότητα διέλευσης μέσα από τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Στο μεταξύ η Βουλγαρία αποφάσισε να παγώσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έως ότου αυτό ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κίνηση την οποία χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει με τις βουλγαρικές αρχές για το θέμα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το έργο βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εταιρεία του έργου South Stream Bulgaria αναστέλλει την ανάθεση και υπογραφή των συμφωνιών σε σχέση με την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου που θα διατρέχει το βουλγαρικό έδαφος, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Στην ίδια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζεται ότι η εταιρεία διενεργούσε προπαρασκευαστικές δραστηριότητες για το έργο, σε συμμόρφωση με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε ανακοίνωση της Bulgarian Energy Holding αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει ενημερώσει την Gazprom και τους εκτελεστικούς διευθυντές της South Stream Bulgaria για την αναστολή των δραστηριοτήτων του έργου μέχρι την τελική διευκρίνιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διαδικασία για την ανάθεση της σύμβασης για τον σχεδιασμό έργων, προμηθειών και κατασκευών, καθώς και συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διευκρινίζεται ότι το 50% της South Stream Bulgaria ανήκει στην Bulgarian Energy Holding και το υπόλοιπο στη ρωσική εταιρεία Gazprom.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή