Πήραν φωτιά οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά

Πήραν φωτιά οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της ανησυχίας ότι η διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές στην τροφοδοσία της Ευρώπης. Ως άμεση συνέπεια, η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση τον επόμενο μήνα αυξήθηκε κατά 18% στην αγγλική αγορά στη διάρκεια των προηγούμενων έξι εβδομάδων καθώς η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στη ρωσική Gazprom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, να προμηθεύει τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.

Η Gazprom, η οποία καλύπτει το 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης για φυσικό αέριο μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία, διέκοψε την παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία στις 16 Ιουνίου εξαιτίας οικονομικών διαφορών. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχουν πέσει κάτω από το μισό και η κυβέρνηση άρχισε να περιορίζει την οικιακή χρήση ώστε να εξοικονομήσει καύσιμα.

Οι τιμές στη Βρετανία, οι οποίες αποτελούν τον δείκτη για ολόκληρη την Ευρώπη, μειώθηκαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 χάρη στον ήπιο χειμώνα που είχε ως συνέπεια τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ανέλθουν στο υψηλότερο επίπεδό τους γι’ αυτήν την εποχή του χρόνου από το 2008. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόβλεψη της Societe Generale, η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου αναμένεται το επόμενο τρίμηνο να είναι κατά 11% υψηλότερη σε σχέση με σήμερα. «Ο συνεχής κίνδυνος για ύπαρξη διακοπών στην προμήθεια αυξάνει τις τιμές», λέει στο Bloomberg ο κ. Νικ Ιγκλ, διευθυντής πωλήσεων και συναλλαγών στην Clean Energy Trading Ltd στο Λονδίνο.

«Ενώ κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα αποθέματα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο γι’ αυτήν την εποχή του χρόνου, θα εκδηλωθεί έντονη ανησυχία αν προκύψει οιαδήποτε διακοπή στην προμήθεια φυσικού αερίου στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου», προσθέτει ο κ. Ιγκλ. Πάντως, κατά τον κ. Ντάρα Μακ Ντάουελ, υψηλόβαθμο αναλυτή στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης κινδύνων Maplecroft στο Μπαθ της Αγγλίας, η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πιθανότατα δεν θα διακοπεί, διότι τα έσοδα της Gazprom εξαρτώνται από τις πωλήσεις στην Ευρώπη και η Ουκρανία δεν θα υπεξαιρέσει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο που διασχίζει την επικράτειά της διότι επιθυμεί σύσφιγξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Gazprom εξακολουθεί να έχει ανάγκη τις πωλήσεις στην Ευρώπη και η Ουκρανία έχει ανάγκη να βρίσκεται στο πλευρό της», είπε ο κ. Μακ Ντάουελ στο Bloomberg.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχουν πέσει κάτω από το μισό και η κυβέρνηση άρχισε να περιορίζει την οικιακή χρήση.

Αν και η Ευρώπη πιθανότητα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο στη διάρκεια ενός συνηθισμένου χειμώνα χρησιμοποιώντας τα αποθέματά της και εισάγοντας μεγαλύτερη ποσότητα από τη Νορβηγία, κάτι τέτοιο θα περιόριζε το ύψος των αποθεμάτων της στο 21%, όπως έγινε στη διάρκεια του 2013, προειδοποίησε στις 11 Αυγούστου η Citigroup. Ενας άλλος τρόπος να μετριαστούν οι επιπτώσεις ενδεχόμενων διακοπών στην προμήθεια φυσικού αερίου είναι η εκτροπή του μέσω του αγωγού Γιαρμάκ, που συνδέει τη Ρωσία με την Πολωνία μέσω Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή