Πρωταθλήτριες σε φοροδιαφυγή οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού

Πρωταθλήτριες σε φοροδιαφυγή οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωρεία φορολογικών παραβάσεων εντόπισαν οι ελεγκτές της εφορίας και των τελωνείων στους ελέγχους που διενήργησαν από τις 7 Ιουλίου έως και τις 17 Αυγούστου. Συνολικά και οι δύο υπηρεσίες προχώρησαν σε 17.861 μερικούς επιτόπιους ελέγχους και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η «δημοφιλέστερη» παράβαση ήταν η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων. Επίσης, πρωταθλητές εμφανίζονται οι επιχειρήσεις εστίασης – διασκέδασης και εκείνες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, το μέσο ποσοστό παραβατικότητας σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια των 6 εβδομάδων που έγιναν οι έλεγχοι, ανήλθε στο 13,8%. Δηλαδή, σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν εντοπίστηκε φορολογική ατασθαλία. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παραβάσεων που καταλογίστηκαν, αυτός έφθασε τις 4.086.

Ειδικότερα, οι εφορίες ανά την επικράτεια προχώρησαν στη διενέργεια ελέγχων σε 13.242 επιχειρήσεις. Σε 1.829 από αυτές εντοπίστηκαν συνολικά 4.086 παραβάσεις. Σε τουριστικές περιοχές της χώρας έγιναν 8.544 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση να φτάνουν τις 1.316.

Σε 8.163 περιπτώσεις (ποσοστό 61,6% επί του συνόλου) ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση, με το ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 15,2%, καθώς διαπιστώθηκαν 1.240 παραβάσεις. Υψηλή παραβατικότητα εμφάνισαν, όμως, οι 538 επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό -ξενοδοχεία, εκμετάλλευση παραλιών, ενοικιάσεις σκαφών, επιχειρήσεις με τουριστικά είδη, κ.ά.- με το ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 20,6%. Από την άλλη πλευρά, χαμηλότερη ήταν η παραβατικότητα στις υπόλοιπες 4.541 επιχειρήσεις, που διαμορφώθηκε στο 10,5%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο διάστημα αυτό απασχολήθηκαν κάθε εβδομάδα στα συνεργεία ελέγχου 362 υπάλληλοι εφοριών κατά μέσο όρο, ενώ σε 2.218 περιπτώσεις ο έλεγχος των συνεργείων πραγματοποιήθηκε νυκτερινές ώρες (22.00 έως 06.00 της επομένης).

Ταυτόχρονα, όμως, πραγματοποιήθηκαν το ίδιο διάστημα και έλεγχοι από τα τελωνεία. Συνολικά οι έλεγχοι έφθασαν τους 4.619 και αφορούσαν τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αυτοκίνητα οχήματα, εφοδιασμούς πλοίων κ.λπ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τα τελωνεία Ε΄ Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, Καβάλας, Κομοτηνής, Πατρών, Δ΄ Πειραιά, ΣΤ΄ Πειραιά, Ελ. Βενιζέλου, Ναυπλίου, Β΄ Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Λάρισας, Βόλου, Ρόδου, Ηγουμενίτσας, Μυτιλήνης, Δράμας, Ξάνθης και Σερρών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των μερικών επιτόπιων ελέγχων πραγματοποιήθηκε στις τελωνειακές περιφέρειες Καβάλας και Θεσσαλονίκης, καθώς στις περιφέρειες αυτές παρουσιάζονται αυξημένοι κίνδυνοι κατά τη διακίνηση προϊόντων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού εμπορίου με χώρες όπως η Βουλγαρία. Το γεγονός ότι από τις 7 Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 17.000 έλεγχοι στην αγορά είναι θετικό. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στη λειτουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, στην οποία έχει περάσει η διενέργεια των προληπτικών ελέγχων για αποδείξεις και ΦΠΑ, το προηγούμενο διάστημα ήταν καταλυτική.

Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι ότι η τελευταία ανακοίνωση αποτελεσμάτων προληπτικών ελέγχων από τα συνεργεία των εφοριών και των τελωνείων ήταν 25 Απριλίου. Παραμονές 15ης Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επανήλθε με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από προληπτικούς ελέγχους, στις οποίες όμως η παραβατικότητα εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλή εάν συγκριθεί με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή