Κατεβάζει τον πήχυ για το ελληνικό ΑΕΠ η Citi

Κατεβάζει τον πήχυ για το ελληνικό ΑΕΠ η Citi

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή ανάπτυξη θα εμφανίσει η Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Citigroup, με τους αναλυτές του οίκου να υποστηρίζουν πως η βελτίωση στο ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου οφείλεται πιθανότατα στην ισχυρή τουριστική περίοδο. Η πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 επιβραδύνθηκε μόλις στο 0,2% σε ετήσια βάση, που αποτελεί την καλύτερη αρνητική μέτρηση από το 2008. Ωστόσο, μετά και τις αδύναμες λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο, η Citi εκτιμά πλέον ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο 0,1% από πρόβλεψη 0,3% που η ίδια προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα.

Πάντως, οι οικονομολόγοι του οίκου θεωρούν ότι το 2015 η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 1,5% εν μέσω μείωσης της δημοσιονομικής σύσφιξης και περαιτέρω κερδών από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ανεργίας, η Citi εκτιμά πως θα σημειωθεί μία μικρή υποχώρηση φέτος στο 27% από 27,5% πέρυσι, ενώ θα καταγραφεί περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2015 στο 25,8%.

Για την Ευρωζώνη, η Citi χαμηλώνει τις προβλέψεις για το 2014 και το 2015 κατά 0,3% και 0,2% στο 0,8% και το 1,5% αντίστοιχα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση στις προβλέψεις της από τον Ιανουάριο του 2012 και για την τρίτη πτωτική αναπροσαρμογή τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Την ίδια στιγμή, σημειώνει ο οίκος, ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί στο 0,4% τον Ιούλιο από 0,5% τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι και ο μέσος όρος του τρίτου τριμήνου θα διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα από τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η Citi εμμένει στην εκτίμησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης είτε στα τέλη του 2014 είτε στις αρχές του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή