Eurobank: Η αύξηση της απασχόλησης, κλειδί για την ανάκαμψη

Eurobank: Η αύξηση της απασχόλησης, κλειδί για την ανάκαμψη

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το μονοπάτι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό τόσο στην αύξηση του ρυθμού απασχόλησης όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανάλυση της Εurobank που προβάλλεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας «7 ημέρες οικονομία». Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, τρεις είναι βασικοί πυλώνες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης και της παραγωγικότητας της εργασίας. Πρόκειται για:

1. Την ενίσχυση των επενδύσεων (αύξηση του φυσικού κεφαλαίου).

2. Την ποιότητα των θεσμών (αύξηση της γενικής αποτελεσματικότητας στη χρήση των οικονομικών πόρων).

3. Το σταθερό φορολογικό καθεστώς (αξιοπιστία, δημιουργία κινήτρων).

Από την ανάλυση της τράπεζας προκύπτει ότι σε όρους εκατομμυρίων δολαρίων κοινής αγοραστικής δύναμης η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2013 σημείωσε έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ύφεσης της τάξης του 3,73%. Δηλαδή, κατά μέσο όρο κάθε χρόνο η παραγωγή (ή δαπάνη ή εισόδημα) ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών συρρικνωνόταν κατά 3,73%.

Υπό το πρίσμα της αγοράς εργασίας, τέσσερις είναι κατά τη Eurobank οι βασικές συνιστώσες που μπορούν να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά (ως λογιστική καταγραφή) τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης μιας οικονομίας. Η πρώτη είναι η παραγωγικότητα της εργασίας, η δεύτερη είναι οι ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο, η τρίτη είναι ο ρυθμός απασχόλησης και η τέταρτη είναι ο ρυθμός συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι η μέση ετήσια ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 3,73% προήλθε (λογιστική καταγραφή) κυρίως από μια μέση ετήσια μείωση του ρυθμού απασχόλησης κατά 3,82% και από μια μέση ετήσια μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 1,09%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή