Εν αναμονή του νέου κώδικα για τα «κόκκινα» δάνεια

Εν αναμονή του νέου κώδικα για τα «κόκκινα» δάνεια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης επιτελείου του ΠΑΣΟΚ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής ενημέρωσε του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Σαχινίδη, Χ. Πρωτόπαπα, Δ. Καρύδη και Θ. Μωραΐτη για τον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών αναφορικά με τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με τον επικαιροποιημένο Κώδικα οι δανειολήπτες διαθέτουν σειρά εναλλακτικών επιλογών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου του «κόκκινου» δανείου, τη μείωση επιτοκιακού περιθωρίου της τράπεζας, την αλλαγή του τύπου του επιτοκίου χωρίς επιβάρυνση, την αντικατάσταση του παλαιού δάνειου με νέο κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα η ΤτΕ θα δώσει στη δημοσιότητα τον νέο Κώδικα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, καθώς και το υπό εξέλιξη πανευρωπαϊκό stress test.

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες. Σήμερα περίπου το 35% των δανείων δεν εξυπηρετείται, δηλαδή, δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο». Το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστεί το ακανθώδες αυτό ζήτημα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα του κλάδου. Πρόκειται για δύσκολη υπόθεση όπου εμπλέκονται πολλές παράμετροι. Κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

Το πλέον κρίσιμο σημείο είναι τα επιχειρηματικά δάνεια όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα. Μέχρι τώρα οι επιδόσεις των τραπεζών στην αντιμετώπιση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων δεν είναι ενθαρρυντικές: από τις εταιρείες που έκαναν χρήση του άρθρου 99 με στόχο της εξυγίανσή τους μετριούνται στα δάκτυλα ενός χεριού όσες κατάφεραν να εξυγιανθούν και λειτουργούν με νέα επιχειρησιακά σχέδια. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καλύτερη περίπτωση φυτοζωούν ή, ακόμη χειρότερα, βουλιάζουν βαθύτερα στα προβλήματα και απαξιώνεται η όποια παραγωγική ικανότητά τους. Επιπρόσθετα, η διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η χρηματοδότηση προβληματικών επιχειρήσεων δεσμεύει πολύτιμη, από την εξαιρετικά περιορισμένη, ρευστότητα, η οποία θα μπορούσε να διοχετευθεί σε υγιείς επιχειρήσεις και επενδύσεις βοηθώντας αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Ετσι, είναι εξαιρετικής σημασίας η σχετική παρέμβαση που αναμένεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό την επόμενη Τρίτη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή