Ελλάδα: Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ΄ τρίμηνο του 2014

Ελλάδα: Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ΄ τρίμηνο του 2014

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσφατα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών για το β΄ τρίμηνο του έτους κατέγραψαν περαιτέρω επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ελλάδας σε σταθερές τιμές, στο -0,2% από -1,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Η μέση πρόβλεψη της αγοράς όπως αυτή αποτυπώθηκε σε σχετικά άρθρα των ειδησεογραφικών πρακτορείων Reuters και Bloomberg ήταν αντίστοιχα -0,4% και -0,5%.

Η επίσημη εκτίμηση ήταν πολύ κοντά σε αυτή (-0,3%) που δημοσίευσε στις 3 Ιουλίου η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank (Greek GDP NOWcasting model update, Eurobank Global Markets Research, 3 July 2014). Οπως είναι γνωστό, η ΕΛΣΤΑΤ δεν δημοσιεύει επίσημα στοιχεία εθνικών λογαριασμών σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ της Ελλάδας σε σταθερές τιμές και κυκλικά προσαρμοσμένους όρους σημείωσε αύξηση 0,7% το β΄ τρίμηνο κατόπιν υποχώρησης 0,1% περίπου την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2014.

Η αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ της Ελλάδας για το β΄ τρίμηνο του έτους (και η ανάλυση των βασικών συνιστωσών του) αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις αρχικές μας εκτιμήσεις, η ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης που σημειώθηκε το α΄ τρίμηνο του έτους (+0,7% σε ετήσια βάση) συνεχίστηκε και το β΄ τρίμηνο, ενώ περαιτέρω βελτίωση σημειώθηκε και στις εξαγωγές υπηρεσιών, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Επίσης, σχετική βελτίωση εκτιμάται ότι σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και στον ρυθμό ετήσιας μεταβολής της επενδυτικής δαπάνης κατόπιν υποχώρησής της κατά 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Τέλος, οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών εκτιμάται ότι παρέμειναν σε θετική περιοχή (σε όρους ετήσιου ρυθμού μεταβολής). Συνολικά, τα προαναφερθέντα στοιχεία υποστηρίζουν προηγούμενες εκτιμήσεις μας για μετάβαση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας σε θετική περιοχή από το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, η προκαταρκτική μας πρόβλεψη για το τρέχον τρίμηνο είναι για αύξηση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ μεταξύ 0,8% και 1,0%, ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης που ενδεχομένως υπερβεί την επίσημη πρόβλεψη (+0,6%).

* Ο κ. Π. Μονοκρούσος είναι Chief Market Economist στην Τράπεζα Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή