Προτάσεις της ΕΣΕΕ για αναμόρφωση της φορολογίας

Προτάσεις της ΕΣΕΕ για αναμόρφωση της φορολογίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχε χθες αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Στη συνάντηση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη και του γενικού γραμματέα Γιώργου Καρανίκα με τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, επισημάνθηκε πως η κατάσταση στην αγορά χρήζει άμεσης οικονομικής «ανάσας». Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο και οι προτάσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που συμπεριλαμβάνουν επιγραμματικά τα εξής: υπερφορολόγηση επιχειρήσεων, φορολογία φυσικών προσώπων και τεκμήρια διαβίωσης, προκαταβολή φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, εκλογίκευση προστίμων και συνεπειών προς τους υπόχρεους, αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, ισχύς του μέτρου της συλλογής αποδείξεων και στους ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και των τελών κυκλοφορίας, αξιοποίηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών και ΕΤΕΑΝ, αποκατάσταση αδικιών και λαθών ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ ότι οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζονται και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβασή τους, μετά την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι προ διετίας, όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης, επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προτεραιότητα για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό φορολογικών ελαφρύνσεων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει ήδη προτείνει η Συνομοσπονδία για τους μικρομεσαίους της αγοράς και αφορούν:

1. Μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση από το 2016.

2. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 26% και 33% στο 20% για τη χρήση του 2015 και στο 15% για το 2016.

3. Αποκλιμάκωση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33% και μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από το 32% σε 30%.

4. Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και εφαρμογή του στην οικοδομή και στην ακτοπλοΐα.

5. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες με μηδενικά έσοδα και μείωση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στα προηγούμενα επίπεδα.

6. Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά στα 9.550 και σταδιακά στα 11.500 ευρώ και καθορισμός πλαφόν έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα.

7. Επαναπροσδιορισμός ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη καθώς και για μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.

Ο κ. Κορκίδης ζήτησε από τον υπουργό ανοικτή γραμμή συνεργασίας με ειλικρινή διάλογο, στις δύσκολες και αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Τέλος, επισήμανε ότι το φετινό φθινόπωρο θα πρέπει να φέρει «φορολογική άνοιξη», διαφορετικά ακόμη και οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς θα αναγκαστούν να διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές με αβέβαια αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή