ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒΕ: 4 πυλώνες για την αύξηση των εξαγωγών

seve-4-pylones-gia-tin-ayxisi-ton-exagogon-2040940

Τέσσερις είναι οι πυλώνες για να μπουν και πάλι οι ελληνικές εξαγωγές σε ανοδική δυναμική τροχιά ανάπτυξης, τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με αφορμή την πτώση της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας αγαθών, με ρυθμό 4,6%, το α΄ εξάμηνο του 2014.

Πρώτος πυλώνας -τονίζει ο ΣΕΒΕ- είναι η διεύρυνση της υφιστάμενης εξαγωγικής βάσης επιχειρήσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μέσω εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων. Δεύτερος πυλώνας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων προϊόντων και τρίτος η παραγωγή και εξαγωγή νέων προϊόντων, με έμφαση στα αγαθά για τα οποία υπάρχει διεθνώς αυξημένη ζήτηση. Τέταρτος πυλώνας είναι η διατήρηση παραδοσιακών αγορών αλλά και στόχευση σε εναλλακτικές ώριμες και αναπτυσσόμενες αγορές, με διασφάλιση προγραμμάτων προώθησης-προβολής, αλλά και προϋποθέσεων εισόδου ελληνικών προϊόντων σε αυτές, με εντατικοποίηση των αναγκαίων ενεργειών σε κοινοτικό και διμερές επίπεδο.

Οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- κατέγραψαν το α΄ εξάμηνο του 2014 πτώση κατά 4,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η πτώση των εξαγωγών «περιορίστηκε» στο 4%. Αντίθετα, οριακή αύξηση κατά 1,2% κατέγραψαν οι εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών), διαμορφώνοντας την αξία του εμπορικού ελλείμματος σε 10,6 δισ. ευρώ (αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,6%).