ΠΟΜΙΔΑ: Αμεση έκπτωση φόρου για τα κενά ακίνητα

ΠΟΜΙΔΑ: Αμεση έκπτωση φόρου για τα κενά ακίνητα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκδηλη αγανάκτηση υποδέχθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ιδιοκτήτες κυρίως αστικών ακινήτων, την επικείμενη αναβολή για τουλάχιστον 12 μήνες, της παροχής έκπτωσης στον φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν για τα κενά ακίνητά τους, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Πρόκειται για την πολυπληθέστερη ίσως κατηγορία αδικημένων ιδιοκτητών, καθώς εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα της χώρας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είχε προτείνει την καθιέρωση ενός Συντελεστή Κενών Κτισμάτων, ο οποίος θα απομείωνε τον φόρο που θα κατέβαλλαν οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων. Συγκεκριμένα, είχε προταθεί η εφαρμογή συντελεστή 0,75 για το 2014 και 0,50 από το 2015 και μετά. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο, αν και έχει αναγνωρίσει τη συντελούμενη αδικία κι έχει συμφωνήσει στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας για τα συγκεκριμένα ακίνητα, αποφάσισε να μεταθέσει τις σχετικές αποφάσεις για το 2015, καθώς έκρινε ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη η υιοθέτηση μιας τέτοιας έκπτωσης φέτος, ιδίως αν υπολογιστεί και η χρονική πίεση που έχει προκύψει, δεδομένου ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, πάντως, το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι έωλο, τονίζοντας ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει την τεχνική ικανότητα να διαχωρίσει τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από τα υπόλοιπα, καθώς υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο έντυπο Ε9 του 2014 (στήλη 32, κωδικός 8 «Κενά Ακίνητα»). Πέραν των δηλώσεων κενών ακινήτων στα έντυπα του Ε9, υπάρχει και το διασυνδεδεμένο ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή