ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση για στέγαση και σίτιση αστέγων

epidotisi-gia-stegasi-kai-sitisi-astegon-2041099

Πρόγραμμα στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας για περίπου 800 αστέγους προκηρύσσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σύμφωνα με την πρόσκληση, μέσω του προγράμματος, μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα εξής:

• Κάλυψη ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους, με ποσό 180 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο, 240 ευρώ για δύο ενήλικες και 280 ευρώ για οικογένειες.

• Κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας, με ποσό έως 3.600 ευρώ.

• Δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης κα υπόδησης, υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και σύνδεσης στο Διαδίκτυο, με ποσό έως 1.500 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και 2.000 ευρώ για οικογένειες.

• Δαπάνες κάλυψης καθημερινών αναγκών (περιλαμβανομένης σίτισης και καρτών μετακίνησης) έως 200 ευρώ μηνιαίως για μεμονωμένα άτομα και 250 ευρώ για οικογένειες.

• Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις με τον κατώτατο μισθό.

• Υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης ή αυτοαπασχόλησης με ποσό έως 6.000 ευρώ.

• Απασχόληση στον αγροτικό τομέα με ποσό επίσης έως 6.000 ευρώ.

• Παροχή υπηρεσιών κατάρτισης μέσω voucher κατάρτισης και πάλι μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Το συνολικό κόστος ανά ωφελούμενο άτομο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, μπορούν να δοθούν 1.000 ευρώ επιπλέον σε περίπτωση μετακίνησης από τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας σε άλλη περιφέρεια (2.000 ευρώ εφόσον η εγκατάσταση γίνει εκτός αστικών κέντρων) ή σε περίπτωση μετακίνησης από αστικό κέντρο σε αγροτική περιοχή για την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, συμπληρωματική χρηματοδότηση παρέχεται σε περίπτωση συνεταιρισμού ή σύστασης εταιρείας ή άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω των δήμων και των περιφερειών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Εκκλησίας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών προς τους αστέγους.