Απειλή «αστερίσκων» στα στατιστικά της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος

Απειλή «αστερίσκων» στα στατιστικά της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατός είναι ο κίνδυνος να τεθούν υπό αμφισβήτηση και πάλι τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος, με τη διαφορά ότι οι «αστερίσκοι» θα αφορούν τα ιστορικά δεδομένα της χώρας και όχι εκείνα της τρέχουσας περιόδου.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού λογιστικού συστήματος καταγραφής των εθνικών λογαριασμών (ESA 2010 και αφορά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη), η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα πρέπει να αποστείλει τα αναθεωρημένα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να ανακοινωθούν από την τελευταία στις 21-22 Οκτωβρίου. Κάτι το οποίο ισχύει για όλες της χώρες της Ευρώπης.

Η συγκεκριμένη εργασία έχει δύο σκέλη. Την αναθεώρηση των χρονοσειρών για το ΑΕΠ και την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους από το 1995 έως το 2013.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα στοιχεία του ΑΕΠ, η ΕΛΣΤΑΤ είναι εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αν. Γεωργίου, έχει ζητήσει από τον Ιανουάριο του 2014 τα σχετικά δεδομένα από το υπουργείο Οικονομικών, μόλις τώρα το υπουργείο προχώρησε στη σύσταση μιας πολυμελούς ομάδας που θα αναλάβει να συγκεντρώσει αρχικά και να διαθέσει στη συνέχεια τα στοιχεία για μία σειρά κωδικούς που εγγράφονται στον προϋπολογισμό. Με το νέο σύστημα (ESA 2010) αλλάζουν ορισμένα κριτήρια στο πώς αποτυπώνονται λογιστικά κάποια μεγέθη του προϋπολογισμού. Για παράδειγμα μεταβάλλονται τα κριτήρια βάσει των οποίων περιλαμβάνονται στη γενική κυβέρνηση οι ΔΕΚΟ, αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των αμυντικών δαπανών κ.λπ. Από τις αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα προκύψουν διαφορετικά αποτελέσματα για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους από το 1995 έως το 2005.

Ωστόσο, εάν η ΕΛΣΤΑΤ δεν παραλάβει από το υπουργείο Οικονομικών όλα τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία άμεσα (εντός των επόμενων λίγων ημερών), είναι βέβαιο ότι δεν θα προλάβει να τα επεξεργαστεί και να τα αποστείλει στη Eurostat έως τις 22 Σεπτεμβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η ΕΛΣΤΑΤ δεν θα στείλει στη Eurostat στοιχεία προ του 2006 και η Eurostat θα εγείρει επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των ιστορικών στατιστικών δεδομένων της Ελλάδας και θα μπορούσε να κινηθεί διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη τήρηση των κανονισμών.

Πάντως, πρέπει να διευκρινιστεί ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν επηρεάζει τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του τρέχοντος έτους που αποστέλλονται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Η αξιοπιστία αυτών των στοιχείων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ έχει προχωρήσει στην απαραίτητη αναθεώρησή τους από το 2006 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μια αρνητική εξέλιξη ως προς την αξιοπιστία έστω και των ιστορικών στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκ νέου «φασαρία» γύρω από ένα θέμα που είχε καταδικάσει στην ανυποληψία τη χώρα και τα τελευταία χρόνια είχε διορθωθεί. Η περίοδος που αφορά την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους περιλαμβάνει δύο κρίσιμα χρονικά διαστήματα:

1. Τα έτη πριν από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ (1995-2000), όπου η ύπαρξη ελλείμματος μικρότερου του 3% του ΑΕΠ ήταν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ένταξή της. Κατ’ επέκταση η αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων θα μπορούσε να «φουντώσει» τη συζήτηση για το εάν έπρεπε η Ελλάδα να εισέλθει στους κόλπους της Ευρωζώνης ή όχι.

2. Το διάστημα διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. (2004-2009), για το οποίο ακόμα υπάρχει συζήτηση εάν η οικονομική διαχείριση της τότε κυβέρνησης οδήγησε στα Μνημόνια ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή