Σε νέο ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πτώση κατέγραψαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, συνεχίζοντας το ράλι των τελευταίων ημερών. Οι αποδόσεις των τίτλων έπεσαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, με του 3ετούς ομολόγου να φθάνει στο 3,06%, του 5ετούς στο 3,76% και του 10ετούς στο 5,53% που αποτελεί και το χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο. Στο οικονομικό επιτελείο παρατηρούν τις εξελίξεις από κοντά. Μπορεί το ράλι της εβδομάδας που διανύουμε να οφείλεται στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την τόνωση της οικονομίας», αλλά στο υπουργείο Οικονομικών δεν επαναπαύονται στους εξωτερικούς παράγοντες.

Καθημερινά γίνονται επαφές με παράγοντες της αγοράς για την παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας σε μία προσπάθεια να «σβήνονται» διάφορες φήμες που κυκλοφορούν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την εβδομάδα βρέθηκαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές.

Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο θέλει να δημιουργήσει τις βάσεις για να σταθεροποιηθεί η αγορά στα νέα χαμηλά επίπεδα και σε ακόμα χαμηλότερα τους επόμενους μήνες. Αλλωστε, στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει και η έκδοση νέων ομολόγων τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Για να μπορέσει να επιτευχθεί νέα μείωση των επιτοκίων, θα πρέπει οι αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά που διαπραγματεύονται σήμερα τα ομόλογα να είναι χαμηλές για να διαμορφώσουν θετικό κλίμα ενόψει της νέας έκδοσης.

Πάντως, προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει την επανέκδοση των νέων 3ετών και 5ετών ομολόγων. Στόχος είναι οι τίτλοι που θα προκύψουν από τη νέα έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων να ανταλλαγούν με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που ήδη υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά η δημοπρασία θα είναι ανοικτή για όλους όσοι έχουν έντοκα γραμμάτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα ανταλλαγεί θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι αγοραπωλησίες στη δευτερογενή αγορά ελληνικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή