Eurobank: Εμπόδιο για την ανάκαμψη η έλλειψη διαφάνειας

Eurobank: Εμπόδιο για την ανάκαμψη η έλλειψη διαφάνειας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροχοπέδη για τη μακροχρόνια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η επικρατούσα χαμηλή αντίληψη για τη διαφάνεια στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι αναλυτές της Εurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας, «7 ημέρες οικονομία». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το καθεστώς ΦΠΑ, η Eurobank εκτιμά πως οι συντελεστές θα μειωθούν.

Οπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τον δείκτη διεθνούς διαφάνειας, η ελληνική οικονομία κατέχει την 80ή θέση σε ένα σύνολο 177 χωρών. Οι αντίστοιχες θέσεις για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι 21η, 33η και 40ή. Το γεγονός αυτό θεωρεί η τράπεζα πως επηρεάζει αρνητικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, επισημαίνουν πως ενθαρρυντικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία αποτελεί το γεγονός ότι το κλίμα αντίληψης για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, η Eurobank χαρακτηρίζει ικανοποιητική την πορεία του στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, αλλά επισημαίνει ότι απαιτούνται αποφάσεις για την πορεία των εσόδων και των δαπανών που θα εξασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014 και μετά, όπως η αποτελεσματικότερη οργάνωση του πλαισίου εφαρμογής του ΦΠΑ, η αποφυγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και η εξόφληση των νέων χρεών του ΕΟΠΠΥ και η φορολογική ελάφρυνση. Ειδικά για τον ΦΠΑ αναμένει στο επόμενο διάστημα μια λύση που θα συνδυάζει:

1. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

2. Απλούστευση του συστήματος των πολλών και διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ.

3. Τη δημοσιονομική ουδετερότητα των ρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή