Alpha Bank: Eπαχθής η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων

Alpha Bank: Eπαχθής η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαχθή χαρακτηρίζει η Alpha Bank τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και κυρίως των συνεπών φορολογουμένων. Επικαλούμενη την πρόσφατη μελέτη «Taxation Trends in the European Union, Eurostat, June 2014», αναφέρει πως η φορολογία κεφαλαίου στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 7,3% του ΑΕΠ έναντι 6,7% του μέσου κοινοτικού όρου, με τα 2/3 των εσόδων να προέρχονται από τη φορολογία του εισοδήματος που προκύπτει από την εκμετάλλευση του κεφαλαίου και το 1/3 από τη φορολογία κατοχής του κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η φορολογία στο κεφάλαιο περιλαμβάνει φόρους στο εισόδημα από αποταμίευση και επενδύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων (κέρδη, τόκοι, ενοίκια κ.λπ.) και φόρους στον συσσωρευμένο πλούτο από αποταμιεύσεις και επενδύσεις σε προηγούμενες περιόδους.

H Alpha Bank σημειώνει πως η Ελλάδα «όσον αφορά τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας έχει την πέμπτη υψηλότερη επαναλαμβανόμενη φορολογία (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας κ.λπ.), με φορολογικά έσοδα ισοδύναμα του 1,4% του ΑΕΠ του 2012, από 0,4% πριν από την κρίση».

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η τράπεζα, οι Ελληνες πληρώνουν 4,9% του ΑΕΠ σε φόρους στο εισόδημα από κεφάλαιο και 2,4% σε φόρους στην κατοχή του κεφαλαίου, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «28» τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 4,7% και 1,9%.

Στην Ελλάδα τα νοικοκυριά πληρώνουν υπερδιπλάσιους φόρους στο κεφάλαιο απ’ ό,τι στη μέση κοινοτική χώρα, 1,4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι 0,6% του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «28». Στα νοικοκυριά η Ελλάδα το 2012 είχε τη δεύτερη υψηλότερη φορολόγηση του εισοδήματος στο κεφάλαιο, που αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, από 0,9% του ΑΕΠ πριν από την κρίση σε 1,2% το 2011 και 1,4% το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως οι σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις είναι επιθυμητές, «αρκεί βεβαίως να μην οδηγήσουν σε ένα φορολογικό σύστημα συρραφής ρυθμίσεων χωρίς αναπτυξιακή στόχευση και εσωτερική συνοχή. Πρέπει, αντιθέτως, να διαμορφώνουν ένα φορολογικό σύστημα με όσο το δυνατόν ουδέτερη επίπτωση στα κίνητρα για εργασία, οικονομική δραστηριότητα και αποταμίευση».

Ωστόσο, προσθέτει ότι το πιο οδυνηρό είναι «το γεγονός ότι από πολλές πλευρές συνεχίζεται η αποπροσανατολιστική τακτική της απόδοσης του κόστους προσαρμογής στα προγράμματα που εφαρμόστηκαν για να εξασφαλιστεί η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, αντί στις αιτίες, τις πολιτικές και τις πρακτικές που οδήγησαν (εντελώς αναίτια) την Ελλάδα σε αυτή την κρίση».

Ειδικά για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η Alpha Bank αναφέρει πως «δεν είναι παράξενο που υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις, καθώς η φορολογία με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, από φορολογία σε επιμέρους ακίνητα μετατράπηκε σε φορολογία με δημευτικό χαρακτήρα επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας. Και αυτό συμβαίνει διότι, πέραν όλων των άλλων, επιδιώκεται να εφαρμοσθεί και σε μια συγκυρία όπου η απόδοση της περιουσίας όχι μόνο συνεχώς μειώνεται, αλλά ταυτόχρονα ήδη υπερφορολογείται, ενώ μεγάλο μέρος του πλούτου, όπως είναι η ακίνητη περιουσία, είτε δεν έχει απόδοση (για να πληρωθούν οι φόροι) είτε δεν μπορεί καν να ρευστοποιηθεί». Η τράπεζα υποστηρίζει πως «απαιτείται επαναφορά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε σωστή βάση (φόρος σε επιμέρους ακίνητα) και κατάργηση του “συμπληρωματικού” φόρου, που είναι και ο μεγάλος ένοχος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πέραν των απαλλαγών που έχουν δοθεί στις αγροτικές περιοχές και το γεγονός ότι επιβάλλεται σε αντικειμενικές αξίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές». Προσθέτει πως «αν ο νόμος δεν αλλάξει ουσιαστικά, οι συνέπειες θα είναι καταλυτικές και δυσάρεστες για την ελληνική οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή