Μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους στις εξαγωγές

Μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους στις εξαγωγές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικά, μέσω των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων, θα μπορούν οι εξαγωγείς να εκδίδουν πιστοποιητικά καταγωγής ελληνικών προϊόντων. Μέσω της διαδικασίας αυτής, η οποία περιλαμβάνεται σε προσχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση κόστους και χρόνου για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Το προσχέδιο έχει δοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να υποβάλουν το προσεχές διάστημα τις παρατηρήσεις τους. Αποτελεί δε την τελευταία νομοθετική παρέμβαση για τις εξαγωγές με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από το Μνημόνιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπονται τα εξής:

1. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και έκδοση πιστοποιητικών καταγωγής ελληνικών προϊόντων με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής. Μέχρι τώρα τα πιστοποιητικά αυτά εκδίδονταν σε έντυπη μορφή μέσω των επιμελητηρίων. Η δυνατότητα της ηλεκτρονικής διαδικασίας θα παρέχεται επίσης μέσω των επιμελητηρίων και η χρέωση –εάν υπάρχει– δεν θα πρέπει να διαφοροποιείται μεταξύ της ηλεκτρονικής και της συμβατικής διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες εφαρμόζονται εδώ και δέκα χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία.

2. Οι έμποροι που αποκτούν και εξαγωγική ιδιότητα θα πρέπει υποχρεωτικά να προβαίνουν σε σχετική καταχώριση στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο). Το ίδιο θα ισχύει και για τους εμπόρους που εξάγουν προϊόντα διττής χρήσης (πρόκειται για προϊόντα που μπορεί να έχουν πολιτική και στρατιωτική χρήση, όπως, για παράδειγμα, σωλήνες).

3. Εισάγεται ο θεσμός του Εγκεκριμένου Εμπόρου Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών. Με άλλα λόγια, εξαγωγείς μεταποιημένων οπωροκηπευτικών που έχουν πιστοποιηθεί ως τέτοιοι δεν θα απαιτείται να εκδίδουν κάθε φορά που εξάγουν προϊόντα τους πιστοποιητικό συμμόρφωσης, ενώ θα υπόκεινται σε ελέγχους σε ποσοστό μικρότερο του 2% επί του συνόλου των φορτίων τους.

4. Απαλλαγή από δασμούς και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις του εφοδιασμού πλοίων που βρίσκονται στην Ελλάδα για επισκευή, μετασκευή ή έχουν κατασχεθεί σε ελληνικούς λιμένες και αγκυροβόλια. Μέχρι σήμερα οι απαλλαγές αυτές ισχύουν μόνο για προϊόντα τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση και την κίνηση των πλοίων. Σημειώνεται ότι οι εφοδιασμοί πλοίων αποτελούν τον έβδομο προορισμό των ελληνικών προϊόντων.

5. Απλοποίηση διαδικασιών εξαγωγής προϊόντων διττής χρήσης.

6. Ενταξη των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε καθεστώς απλουστευμένης διαδικασίας διασάφησης και άδειας εκτελωνισμού. Σήμερα τα προϊόντα αυτά εξαιρούνται, κυρίως λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο μέσω της σταδιακής εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές είναι η μείωση έως το 2015 κατά 50% του χρόνου που απαιτείται για τις εξαγωγικές διαδικασίες και κατά 20% του σχετικού κόστους. Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν το 2013 όταν ο χρόνος για μια εξαγωγική διαδικασία μειώθηκε κατά 17% και το κόστος κατά 7,8% σε σύγκριση με το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή