Αυξημένες οι εξαγωγές ροδακίνων, παρά το ρωσικό εμπάργκο

Αυξημένες οι εξαγωγές ροδακίνων, παρά το ρωσικό εμπάργκο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερο από το αρχικώς αναμενόμενο πιθανώς να αποδειχθεί το πλήγμα για τους Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς από το ρωσικό εμπάργκο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, από τις αρχές του έτους έως σήμερα εξήχθησαν συνολικά 141.500 τόνοι ροδακίνων και νεκταρινιών, έναντι 112.520 τόνων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αύξηση, δηλαδή, του όγκου εξαγωγών κατά 23%. «Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί αισιοδοξία και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονταν μαζικά στη ρωσική αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα ροδάκινα φέτος διατέθηκαν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, κατά 20% μειωμένες, σύμφωνα με τους παραγωγούς. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, η σύγκριση με το 2013 είναι λίγο άνιση, καθώς πέρυσι η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη. Το 2012, χρονιά κατά την οποία η παραγωγή ήταν παρόμοια με τη φετινή, είχαν εξαχθεί 155.259 τόνοι ροδακίνων και νεκταρινιών.

Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι η ρωσοουκρανική κρίση ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικές αγορές για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Νέες αγορές-στόχοι το 2015 για τα ελληνικά ροδάκινα είναι η Ινδία, η Κορέα και η Κίνα και για τον σκοπό αυτό αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η διαδικασία υπογραφής των διμερών συμφωνιών για τη συμμόρφωση των ελληνικών προϊόντων με τους φυτοϋγειονομικών κανόνων που ισχύουν στις παραπάνω χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή