Ειδική ομάδα εντοπισμού περιπτώσεων υπερφορολόγησης συστήνει το ΥΠΟΙΚ

Ειδική ομάδα εντοπισμού περιπτώσεων υπερφορολόγησης συστήνει το ΥΠΟΙΚ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα εργασίας με στόχο να εντοπιστούν οι περιπτώσεις υπερφορολόγησης, γραφειοκρατικών προβλημάτων και εν γένει φορολογικών ζητημάτων που δημιουργούν δυσλειτουργία στην αγορά, συστήνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Με απόφασή του, πρόεδρος της εν λόγω 8μελούς ομάδας θα είναι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και μέλη της στελέχη του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΠΑΣΕΓΕΣ). Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομάδα θα συμμετάσχει και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ), καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο πλαίσιο της υπερφορολόγησης που το οικονομικό επιτελείο έχει παραδεχθεί ότι υπάρχει.

Γενικότερα, η σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας παραπέμπει στις προθέσεις της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις στη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μαυραγάνη, έργο της ομάδας είναι:

• Η μελέτη των υφιστάμενων ή δημιουργούμενων προβλημάτων της αγοράς σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα, όπως, ενδεικτικά, πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και σχετικές καθυστερήσεις, υπερφορολόγηση, που προκύπτουν από την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων ή των προωθούμενων μέτρων.

• Η υποβολή προτάσεων για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα προχωρήσει σε μείωση φόρων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν τέσσερις βασικές δράσεις που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο:

• Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων που δείχνουν πως η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα.

• Αύξηση του αριθμού των δόσεων στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών. Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο έχει διατυπωθεί αρκετές φορές, καθώς οι ρυθμίσεις δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

• Μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Δεδομένου ότι κρίνεται πολύ δύσκολο να μην παραταθεί για ένα ακόμα έτος (στο πλαίσιο της κάλυψης μέρους του δημοσιονομικού κενού του 2015), η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και τη μείωσή της κατά 50%.

• Αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ. Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος που θα γίνει η αναδιάρθρωση του καθεστώτος. Πάντως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν κάποιες ελαφρύνσεις από τις αλλαγές, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι δεν θα προκύψουν και κάποιες επιβαρύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα θέματα θα συζητηθούν με την τρόικα στο Παρίσι, και κυρίως στην Αθήνα, στο πλαίσιο του ελέγχου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή