Εξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο εντός του 2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση

Εξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο εντός του 2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, αλλά και την άντληση 3 – 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα 7ετή ομολογιακή έκδοση, καθώς και σε άλλες κινήσεις μικρότερου βεληνεκούς αλλά εξίσου σημαντικές.

Χθες, από το Παρίσι, υψηλόβαθμος παράγων του οικονομικού επιτελείου δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2014 η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές με 7ετή ομόλογα, καθώς οι συνθήκες είναι καλές και υπάρχει και η αντίστοιχη εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα, σημείωσε ότι σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο δωδεκάμηνο δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς από τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στις αγορές το θέμα έχει λυθεί. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η πρώτη έξοδος στις αγορές τον Απρίλιο ήταν σίγουρα ένα σημείο που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουν την Ελλάδα οι επενδυτές.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στις αγορές με σαφές χρονοδιάγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό:

• Εντός της επόμενης εβδομάδας (εκτός απροόπτου) θα προχωρήσει η επανέκδοση των νέων 3ετών και 5ετών ομολόγων, ώστε να αντικαταστήσουν μέρος των εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας που υπάρχουν σήμερα. Το ποσό το οποίο θα ανταλλαγεί αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να προστεθεί στον δανεισμό του Δημοσίου με τη διατήρηση του ίδιου αποθέματος εντόκων γραμματίων έως το τέλος του έτους.

Η κίνηση αυτή έχει στόχο κυρίως να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες νέα ελληνικά ομόλογα και να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή αγορά τίτλων, με απώτερο σκοπό να στηριχθεί η ελληνική αγορά ομολόγων. Ωστόσο και ξένοι επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους έντοκα γραμμάτια θα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εάν το επιθυμούν.

• Μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να προχωρήσει το Δημόσιο σε μια νέα έκδοση εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τέτοιους τίτλους και σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην έκδοσή τους τόσο για την άντληση κεφαλαίων όσο κυρίως για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική αγορά ομολόγων.

• Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου έχει τοποθετηθεί η έκδοση ενός νέου ομολόγου 7ετούς διάρκειας. Με την έκδοση αυτή, η Ελλάδα θα διασφαλίσει τη ρευστότητα του Δημοσίου ακόμα και στο χειρότερο σενάριο που δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας άμεσα και δεν εγκριθεί η εκταμίευση δόσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Παράλληλα, μετά την έκδοση των 3ετών και 5ετών ομολόγων φέτος, με την επερχόμενη δημοπρασία των 7ετών τίτλων η Ελλάδα θα έχει όλες τις διάρκειες βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ομολόγων, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες στην αγορά και την καμπύλη των ελληνικών τίτλων. Επόμενο βήμα, αλλά όχι για το 2014, είναι η έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο προγραμματισμός αυτός προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιδείνωση της σημερινής κατάστασης, είτε λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είτε εξαιτίας αρνητικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε πως θα γίνει αμέσως μετά την αξιολόγηση της τρόικας, που αναμένεται τον Οκτώβριο. Παραδέχτηκε, όμως, πως από τώρα γίνονται συζητήσεις σε διαδρόμους, «που ίσως είναι και οι πιο σημαντικές», ενώ εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις  δημιουργούν κλίμα που καθιστά το ελληνικό θέμα λιγότερο σημαντικό και αυτό είναι υπέρ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή