To πλεόνασμα του 7μήνου ανοίγει τον δρόμο σε φοροελαφρύνσεις

To πλεόνασμα του 7μήνου ανοίγει τον δρόμο σε φοροελαφρύνσεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από πέρυσι κατέγραψε ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014. Γεγονός το οποίο οδηγεί την κυβέρνηση να κάνει λόγο για ελαφρύνσεις στη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για τη σημαντική μείωση των εσόδων και κατ’ επέκταση των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, των δήμων και των Νομικών Προσώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 ανήλθε στα 3,2 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013. «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Δημιουργείται, έτσι, η αναγκαία βάση για ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να ξεφύγει από το ανηφορικό και, κυρίως, στενό «τούνελ» στο οποίο βρέθηκε τα τελευταία χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν και στην τρόικα. Ομως το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι η πορεία των εσόδων των Ταμείων, των δήμων και των Νομικών Προσώπων. Στο επτάμηνο του 2014, τα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) συρρικνώθηκαν στα 20 δισ. ευρώ από 23,2 δισ. ευρώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μειώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ και στα Νομικά Πρόσωπα υποχώρησαν στα 2,7 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ.

Κατ’ επέκταση το πλεόνασμα των ΟΚΑ συρρικνώθηκε από 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι σε 351 εκατ. ευρώ, των ΟΤΑ από 456 εκατ. ευρώ σε 266 εκατ. ευρώ και των Νομικών Προσώπων από 1 δισ. ευρώ σε 548 δισ. ευρώ. Την κατάσταση «διέσωσε» ο κρατικός προϋπολογισμός που από πρωτογενές έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, φέτος παρουσίασε πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, στα τέλη Ιουλίου καταγράφηκε μείωση εξαιτίας της αποπληρωμής σημαντικού μέρους των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς προμηθευτές του. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων) διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου 2014, από 5,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013, μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στα τέλη Ιουλίου:

• Οι οφειλές των ΟΚΑ μειώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στη μείωση των χρεών του ΕΟΠΥΥ στο 1,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

• Τα χρέη των ΟΤΑ μειώθηκαν στα 357 εκατ. ευρώ από 388 εκατ. ευρώ.

• Στα Νομικά Πρόσωπα τα χρέη παρέμειναν σταθερά στα 190 εκατ. ευρώ.

• Οι υποχρεώσεις των υπουργείων υποχώρησαν ελαφρώς στα 253 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 819 εκατ. ευρώ από 790 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουνίου, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διευρύνθηκαν στα 742 εκατ. ευρώ από 666 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει μικρή αύξηση του δημόσιου χρέους στα τέλη Ιουλίου 2014 στα 323,9 δισ. ευρώ από 321,4 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους, ενώ οι εγγυήσεις του Δημοσίου έχουν υποχωρήσει στα τέλη Ιουλίου 2014 στα 56,9 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους ήταν 76,1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή