Την μεγαλύτερη άνοδο στην ευρωζώνη κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα

Την μεγαλύτερη άνοδο στην ευρωζώνη κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις στο ευρώ και άνοδο στα ομόλογα προκάλεσε η αιφνιδιαστική μείωση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και η εξαγγελία του προγράμματος αγοράς τιτλοποιημένων και καλυμμένων ομολόγων από την ίδια. Έτσι, το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3012 δολ από το επίπεδο των 1,33141 δολ που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3015 δολ.

 

Το στίγμα στην αγορά δόθηκε σήμερα από τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάρτιο Ντράγκι, οι οποίες σημειωτέον δεν ελήφθησαν ομόφωνα. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη, κατεβάζοντας τον πήχη στο 0,9% για φέτος από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2015 προβλέπει πλέον ότι το ΑΕΠ θ΄ αυξηθεί κατά 1,6% από 1,7% αντιστοίχως. Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις της η Κεντρική Τράπεζα και για τον πληθωρισμό, (0,6% για φέτος από 0,7%) εξέλιξη που καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει αυξηθεί.

 

Όσον αφορά στην έναρξη του προγράμματος αγοράς συγκεκριμένων ομολόγων, η ΕΚΤ επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες τον Οκτώβριο, χωρίς ακόμη να προσδιορίσει το "μέγεθος των αγορών". Στην ουσία η απόφαση αυτή συνιστά την εφαρμογή ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανάλογο εκείνου που εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια περίπου η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

 

Πάντως η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την απροσδόκητη μείωση όλων των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,1% οδήγησαν τα ομόλογα σε ράλι.

Την μεγαλύτερη άνοδο στην ευρωζώνη κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 0,2% στο 5,65% (προσεγγίζοντας το "ρεκόρ" του 5,58%). Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Πορτογαλία υποχώρησε κατά 0,77% στο 3,13%, στην Ιταλία κατά 0,1% στο 2,3% και στην Ισπανία κατά 0,1% στο 2,15%.

 

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 27 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 19 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 8 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 5,84% από 5,88% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,95% να περιοριστεί στο 4,89% από 4,94% που έκλεισε χθες.

 

Στη διατραπεζική αγορά συνεχίστηκε η υποχώρηση των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στο χρόνο κυμαίνονταν στο 0,418% από 0,419%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,329% από 0,33%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,249% από 0,250, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,14% από 0,15%. Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο υποχώρησε στο 0,059% από 0,060%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή