«Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό του 2015

«Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό του 2015

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η δημοσιονομική «μάχη» μόλις ξεκίνησε μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου, με το διακύβευμα να είναι ποιος θα αποδείξει ότι έχει δίκιο για την «τρύπα» του 2015 και βέβαια πώς αυτή θα καλυφθεί. Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 900 εκατ. ευρώ και η τρόικα στα 2 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις στο Παρίσι η τρόικα δεν πήρε κάποια σαφή θέση επί του θέματος, καθώς τα τεχνικά της κλιμάκια δεν έχουν επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις τους. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι το ακριβές ύψος της «τρύπας» του επόμενου έτους είναι υπό συζήτηση, δεδομένου μάλιστα ότι υπόκειται σε αρκετούς κινδύνους ακόμα και η ελληνική εκτίμηση.

Ειδικότερα, υπάρχουν τρεις παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν την κατάσταση:

1. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Η εκτίμηση για κενό 900 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνει την παράταση του μέτρου. Αν υιοθετηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για μείωσή της κατά 50%, εκτιμάται ότι το όφελος για τον προϋπολογισμό θα είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Οπότε τα 900 εκατ. ευρώ μειώνονται σε 650 εκατ. ευρώ και αντιστοίχως τα 2 δισ. ευρώ σε 1,75 δισ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι εάν το μέτρο εφαρμοστεί το 2015 ως έχει σήμερα, το όφελος για τον προϋπολογισμό θα είναι 500 εκατ. ευρώ.

2. Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Από τις εκπτώσεις που αναμένεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση (οι αλλαγές θα κατατεθούν στη Βουλή τη Δευτέρα) υπάρχει κίνδυνος μείωσης των εσόδων του φόρου και κατ’ επέκταση διεύρυνσης της δημοσιονομικής «τρύπας» του 2015.

3. Οι δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική. Ηδη έχουν δικαιωθεί οι ένστολοι και πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει τις μισθολογικές απώλειες που υπέστησαν από τον Αύγουστο του 2012. Εκτιμάται ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό μόνο από τους ενστόλους ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ ετησίως και το ποσό αυτό προστίθεται στην εκτίμηση των 900 εκατ. ευρώ. Επίσης, αν δικαιωθούν και οι άλλες επαγγελματικές ομάδες που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προβλέπεται ότι το μόνιμο κόστος μπορεί να κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Ολα αυτά θα συζητηθούν εντατικά τις επόμενες ημέρες ενόψει και της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο τη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή. Πάντως, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι οριστική λύση σε όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα θα δοθεί κυρίως με το τελικό κείμενου του προϋπολογισμού που θα είναι έτοιμο στα τέλη Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή