Παράταση στην απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Παράταση στην απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το οποίο σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης δεν συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και με δεδομένο ότι το θέμα θεωρείται «πρόωρο», καθώς η προστασία ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, το θέμα δεν τέθηκε με το σκεπτικό ότι θα αποδυνάμωνε την κυβερνητική προσπάθεια στην υπόλοιπη διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ανοιχτό στην κυβερνητική ατζέντα, καθώς το υπ. Ανάπτυξης δέχεται εισηγήσεις για παράταση της προστασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων, τόσο από βουλευτές της Ν.Δ. όσο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ την πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει την πρώτη κατοικία επανέλαβε χθες με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτος.

Στις συναντήσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση επέμεινε πάντως στη θέση της, η μείωση της τιμής του ακινήτου κατά την έναρξη του πλειστηριασμού να μην ξεπερνά τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Αντίστοιχα η τρόικα επέμεινε με τη σειρά της σε μεγαλύτερη μείωση, δηλαδή στο 1/3 της αντικειμενικής, και το θέμα αναμένεται πλέον ότι θα απασχολήσει τη διαπραγμάτευση στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στην ίδια συνάντηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, που βασίζεται στην εξωδικαστική συμφωνία και προβλέπει την ένταξη στη ρύθμιση και των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες με διαγραφή προστίμων.

Για το θέμα των νοικοκυριών και την παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς, πληροφορίες κάνουν λόγο, πάντως, ακόμη και για μονομερή ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης, εάν δεν βρεθεί ένας κοινός τόπος με την τρόικα, η οποία φαίνεται ότι απορρίπτει κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Να σημειωθεί ότι ο νόμος 4224/2013 προστατεύει ώς τα τέλη του 2014 την κύρια κατοικία από πλειστηριασμούς για δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προϋποθέτουν το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000, η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που διαθέτει να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή