Εως 10 δισ. ευρώ μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες από το LTRO

Εως 10 δισ. ευρώ μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες από το LTRO

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση στα επιτελεία των εγχώριων τραπεζών προκάλεσαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που βοηθά αποφασιστικά την ελληνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η καλή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η νέα μείωση των επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο παρέμβασης να διαμορφώνεται μια ανάσα από το μηδέν, ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη τραπεζών, μέσω του προγράμματος στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (Targeted Longer – Term Refinancing Operations TLTROs) της ΕΚΤ οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ, αν υπάρξει κάποια διεύρυνση των κριτηρίων για την επιλεξιμότητα των εγγυήσεων, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά. Για τον σκοπό αυτόν, πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ. Σε πρώτη φάση πάντως οι τράπεζες προσανατολίζονται να αντλήσουν περί τα 5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στελέχη τραπεζών εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο, σε βάθος χρόνου, οι εγχώριες τράπεζες να κριθούν μη επιλέξιμες για τη χορήγηση της ρευστότητας. Προϋπόθεση για τη χορήγηση ρευστότητας από το ευρωσύστημα είναι μια χώρα να έχει ικανοποιητική πιστοληπτική διαβάθμιση, κάτι που μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει, ή να εφαρμόζεται πρόγραμμα χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε.

Ετσι, σε περίπτωση που το πρόγραμμα χρηματοδότησης από την τρόικα ολοκληρωθεί και δεν εφαρμοστεί νέο, τότε οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και να επιστρέψουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA). Μ’ αυτόν τον τρόπο, όλη η ρευστότητα που έχει αντληθεί από το ευρωσύστημα θα μετατραπεί σε ELA, κάτι που συνεπάγεται κατά πολύ υψηλότερο κόστος. Για τον σοβαρό κίνδυνο οι εγχώριες τράπεζες να μπουν σε περιπέτειες για καθαρά τεχνικούς λόγους προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ στις επαφές του στην Αθήνα. Ο κ. Κερέ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει και νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τραπεζική αγορά δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας αλλά η χαμηλή ποιότητα της ζήτησης. Με την οικονομία να προσπαθεί ακόμα να βρει τον βηματισμό της και νωπά ακόμα τα «τραύματα» της μεγάλης κρίσης, οι αξιόχρεες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν επιθυμούν να λάβουν δάνεια και να ανοίξουν νέα μέτωπα. Αντίθετα, μεγάλη είναι η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρoβλήματα υπερχρέωσης. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν οι τράπεζες, η μείωση των επιτοκίων και τα σχέδια για νέο γύρω ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή