Γεωπολιτικές εντάσεις και ακριβό ευρώ απειλούν τον τουρισμό

Γεωπολιτικές εντάσεις και ακριβό ευρώ απειλούν τον τουρισμό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαιρετικά θετική εικόνα της φετινής σεζόν επισκιάζεται από μια σειρά αναδυόμενων κινδύνων που ενδέχεται να ανακόψουν τη δυναμική της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού κατά το 2015, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων απευθυνόμενος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι είναι η επιδείνωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, οι πολλαπλές εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή μας, η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά και η διατήρηση του ευρώ σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας που δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου δείχνουν ότι οι επιδόσεις του τουρισμού φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ο επιπλέον αριθμός των αφίξεων στο οκτάμηνο έφθασε σε 1,5 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό οι αφίξεις άγγιξαν τα 11 εκατ. από 9,5 εκατ. πέρυσι. Με βάση και αυτά τα στοιχεία, παγιώνεται η πεποίθηση ότι ο αριθμός των διεθνών αφίξεων -συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας- φέτος θα ανέλθει στον αριθμό ρεκόρ των 21,5 εκατ. και των άμεσων τουριστικών εσόδων στα 13,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει ο ΣΕΤΕ τη συνεισφορά του τουρισμού  στην απασχόληση με τη δημιουργία 80.000 έως 100.000 νέων θέσεων εργασίας με την παράλληλη υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, οι φετινοί τουριστικοί στόχοι θα υπερκερασθούν παρά τις απώλειες τουριστικών εσόδων για το τρέχον έτος λόγω της κρίσης σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, πρωταθλητές στην αύξηση αφίξεων αναδείχθηκαν στο οκτάμηνο τα αεροδρόμια της Καλαμάτας με 66,7%, της Μυκόνου με 38,5%, της Αθήνας με 29% και της Σαντορίνης με 26,4%. Για τον Αύγουστο ο αριθμός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων αυξήθηκε κατά 13,6% ξεπερνώντας τα 2,8 εκατ. Εξάλλου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε, χθες, ότι ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα παροχής καταλύματος και εστίασης του δεύτερου τριμήνου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσίασε αύξηση κατά 6,7%.

Κατά τη διάρκεια του 8μήνου 2014 διακινήθηκαν συνολικά 31,4 εκατ. επιβάτες. Παράλληλα, οι πτήσεις που αποπροσγειώθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθαν στο 8μηνο σε 284.191, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2011 οπότε και καταγράφηκαν 288.170 πτήσεις στο αντίστοιχο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή