Τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου προτείνει ο Αλ. Τουρκολιάς

Τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου προτείνει ο Αλ. Τουρκολιάς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία τόνισαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιος Ζανιάς και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα όμως, προειδοποίησαν για την ανάγκη η προσπάθεια να συνεχιστεί και η χώρα να παραμείνει σταθερή στην πορεία της.

Στην ομιλία του ο κ. Τουρκολιάς τόνισε για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού μνημονίου. «Οι αυτοματισμοί, ο εφησυχασμός, ο φόβος συγκρούσεων και η μετάθεση αποφάσεων οδήγησαν σε πολύ πιο επώδυνα αποτελέσματα. Μαζί με το τέλος της ύφεσης, πλησιάζει και η ημερολογιακή λήξη του Μνημονίου. Η προσπάθεια όμως για θωράκιση της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί. Προτείνω, σε μια βάση εθνικής συμφωνίας, τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου, το περιεχόμενο του οποίου να εξασφαλίζει την απαιτούμενη σταθερότητα της οικονομίας και τη θωράκισή της από νέους κινδύνους. Νομίζω ότι πλέον έχουμε τη βούληση και την ωριμότητα να κινητοποιηθούμε με αποφασιστικότητα προς αυτό τον νέο εθνικό στόχο». Σε ό,τι αφορά το πανευρωπαϊκό stress test, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ υπογράμμισε ότι οι εγχώριες τράπεζες θα βγουν ενισχυμένες. «Οποια προβλήματα και αν εντοπιστούν, με τα μέτρα που θα ακολουθήσουν για τη διόρθωσή τους, οι ελληνικές τράπεζες θα εξέλθουν ενισχυμένες. Διότι, μετά και αυτή την αξιολόγηση, δεν θα μπορεί, σε διεθνές επίπεδο, να διατυπώνεται αμφισβήτηση, έλλειμμα αξιοπιστίας, ούτε καν σκεπτικισμός για την ποιότητα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημαντική βελτίωση που έχει πραγματοποιηθεί σε μακροοικονομικό επίπεδο και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον: «Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τα μεγάλα έργα έχουν αρχίσει και δουλεύουν, ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η αγορά εργασίας σταθεροποιείται πριν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της ανεργίας, θετικό πρόσημο έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις λιανικές πωλήσεις, οι αναπτυξιακές προσδοκίες επανακάμπτουν στη βιομηχανία.

Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία». Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους σημείωσε ότι «το κυριότερο είναι να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή