Αναθεώρηση στοιχείων του ελληνικού ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο

Αναθεώρηση στοιχείων του ελληνικού ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αναθεωρημένα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών για το β΄ τρίμηνο του έτους κατέγραψαν περαιτέρω επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ελλάδας σε σταθερές τιμές, στο -0,3% από -1,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) συμπίπτει με αυτή (-0,3%) που δημοσίευσε στις αρχές Ιουλίου η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, βασιζόμενη στα αποτελέσματα σχετικού οικονομετρικού υποδείγματος για την παραγωγή εκτιμήσεων του ΑΕΠ της Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο. Οπως είναι γνωστό, η ΕΛΣΤΑΤ δεν δημοσιεύει στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ της Ελλάδας σε σταθερές τιμές και κυκλικά προσαρμοσμένους όρους σημείωσε αύξηση 0,6% το β΄ τρίμηνο κατόπιν υποχώρησης 0,1% περίπου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014. Η αναθεώρηση των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της Ελλάδας για το β΄ τρίμηνο του έτους και η ανάλυση των βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ καταδεικνύουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα.

H σταθεροποίηση του πραγματικού ετήσιου ρυθμού μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης για δεύτερο συνεχές τρίμηνο αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί επίσης η ισχυρή ανάκαμψη της επενδυτικής δαπάνης κυρίως για εξοπλισμό μεταφορών.

Στον αντίποδα, η επενδυτική δαπάνη για κατοικίες παρέμεινε καθηλωμένη σε αρνητική περιοχή (-41,3% σε ετήσια βάση), αν και ενθαρρυντικές εξελίξεις στο μέτωπο αυτό αποτελούν, μεταξύ άλλων, η ανάκαμψη του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές σε υψηλό 5,5 ετών καθώς και κάποιες πρόσφατες ενδείξεις σταθεροποίησης του αριθμού νέων οικοδομικών αδειών.

Στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη αποτελεί η ετήσια άνοδος των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών για πέμπτο συνεχές τρίμηνο. Αντίθετα, προβληματική παραμένει η εξέλιξη των εξαγωγών αγαθών (ετήσια υποχώρηση 3,4% σε σταθερές τιμές το β΄ τρίμηνο) παρά την τεράστια προσαρμογή που έχει έως τώρα σημειωθεί στο μέτωπο της συγκράτησης του μισθολογικού κόστους.

Συνολικά, τα προαναφερθέντα στοιχεία δεν τροποποιούν σημαντικά προηγούμενες εκτιμήσεις μας για μετάβαση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας σε θετική περιοχή από το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, η προκαταρκτική μας πρόβλεψη για το τρέχον τρίμηνο είναι για αύξηση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ μεταξύ 0,8% και 1,0%, ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης που ενδεχομένως υπερβεί την επίσημη πρόβλεψη (+0,6%).

* Επικεφαλής Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Eρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή