Αγώνας δρόμου για να σταλούν τα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ

Αγώνας δρόμου για να σταλούν τα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα δρόμου προκειμένου τα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά να «ανέβουν» στο Taxis έως την επόμενη Δευτέρα ξεκινούν από αύριο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Εντός της εβδομάδας, θα πρέπει να ψηφιστεί η τροπολογία που θα ορίζει τον νέο τρόπο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για τα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, αλλά και την επέκταση των δόσεων σε έξι με προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης την 27η Φεβρουαρίου του 2015. Επίσης, νομοθετικά και διοικητικά –κάτι που απαιτεί και την έκδοση σχετικής απόφασης από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων– θα πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία χορήγησης της έκπτωσης φόρου στους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Διπλός στόχος

Ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα, στο υπουργείο Οικονομικών «έτρεχαν» σενάρια με τελικό στόχο να καθορίσουν τα οριστικά κριτήρια χορήγησης των εκπτώσεων. Ο στόχος διπλός: Από τη μία να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φορέων, αλλά και των βουλευτών, και να υπάρξει έκπτωση όχι μόνο για τους έχοντες χαμηλό εισόδημα (κάτι που ούτως ή άλλως προέβλεπε ο νόμος του ΕΝΦΙΑ) αλλά και για τους ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κενών ακινήτων. Και από την άλλη, το ποσό του φόρου που θα βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών να μην υποχωρήσει κάτω από το συμφωνηθέν με την τρόικα όριο των 3,2 δισ. ευρώ – δέσμευση που επαναδιατυπώθηκε και στη συνάντηση στο Παρίσι, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών.

Ολες τις προηγούμενες ημέρες, στο υπουργείο Οικονομικών κατέστρωναν σχέδια επί χάρτου. Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών έχει «κλειδώσει» και έχει ανακοινωθεί επίσημα. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο είχε στα χέρια του επιπλέον 160 εκατ. για να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές εκπτώσεις, αλλά και την απώλεια εσόδων που θα προκληθεί από τη διόρθωση των λαθών (το ποσό προκύπτει αν από τα 3,53 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν αρχικά αφαιρεθούν τα 168 εκατ. ευρώ των εκτός συστήματος ακινήτων). Μόνο η ανακοίνωση ότι δεν θα ληφθούν υπόψη οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της φορολογικής έκπτωσης, ισοδυναμεί με πρόσθετη απώλεια εσόδων άνω των 220 εκατ. ευρώ. Ετσι, στο τραπέζι έπεσε το σχέδιο να επιβληθούν πρόσθετα κριτήρια για να αποφασιστεί ποιος θα δικαιούται την έκπτωση και ποιος όχι.

Οπως σημείωνε η «Κ» και την προηγούμενη εβδομάδα, μπήκε στο τραπέζι το σενάριο να τεθεί ως προϋπόθεση και η συνολική αξία της περιουσίας του καθενός ως προϋπόθεση για τη χορήγηση έκπτωσης. Μάλιστα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για την εξαίρεση από την έκπτωση φόρου όσων θα εντοπιστεί ότι έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ (το όριο αυτό συζητήθηκε να ισχύει για έγγαμο με δύο παιδιά. Για απλό εργένη εξετάστηκε το όριο να πέσει ακόμη και στα 125.000 ευρώ, σύμφωνα και με την απόφαση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος). Οι οριστικές αποφάσεις για το όριο της περιουσίας που θα αφήνει εκτός έκπτωσης ιδιοκτήτες ακινήτων, αφέθηκαν να ληφθούν από τον υπουργό Οικονομικών με κριτήριο το τελικό δημοσιονομικό κόστος.

Πάντως, ακόμη και με τη θέσπιση «κριτηρίου περιουσίας» για τη χορήγηση της έκπτωσης (πλέον, για να δικαιούται κάποιος έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου θα πρέπει και η επιφάνεια των κτισμάτων να είναι μικρότερη των 150 τετραγωνικών και να πληροί το εισοδηματικό αλλά και το περιουσιακό κριτήριο) ο δημοσιονομικός στόχος παραμένει επισφαλής, καθώς ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πόσα έσοδα θα χαθούν από τη διόρθωση των λαθών, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στον μήνα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

Εντοπισμός των μη ηλεκτροδοτούμενων

Συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με τη ΔΕΗ προϋποθέτει ο εντοπισμός των μη ηλεκτροδοτούμενων και ταυτόχρονα κενών διαμερισμάτων. Αυτό προέκυψε από τις προετοιμασίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από εντολή του υπουργού Οικονομικών, να διερευνηθεί ο τρόπος για τη χορήγηση έκπτωσης στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με τη διασταύρωση των στοιχείων που υπάρχουν στις δύο βάσεις δεδομένων, μπορεί να προκύψει λίστα ακινήτων που αποδεδειγμένα είναι χωρίς ρεύμα. Από το έντυπο Ε9, το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ποια ακίνητα είναι μη ηλεκτροδοτούμενα (ζητήθηκε από τους φορολογουμένους να συμπληρώσουν τη σχετική πληροφορία) ενώ από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος προκύπτει ποια είναι κενά (το δηλώνουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τα τεκμήρια φορολόγησης). Η ΔΕΗ συνδράμει δίνοντας στο υπουργείο Οικονομικών τη λίστα με τα ακίνητα που έχουν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζει στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα δώσει έκπτωση στηριζόμενο μόνο στη δήλωση του κάθε φορολογουμένου. Η ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στη ΔΕΗ και στις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών μπορεί να γίνει αυτόματα. Αυτό που θα φανεί από την απόφαση της ΓΓΔΕ είναι το αν οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για τη χορήγησή της ή αν θα υπάρξει αυτόματη χορήγηση έκπτωσης μέσω του εκκαθαριστικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή