Ποιες περιοχές επέλεξαν οι Ελληνες για να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι

Ποιες περιοχές επέλεξαν οι Ελληνες για να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη αύξηση εισερχόμενου τουρισμού μεταξύ των ελληνικών, αεροπορικώς προσεγγίσιμων, προορισμών εμφάνισε η Θεσσαλονίκη, καθώς φέτος το καλοκαίρι την επισκέφθηκαν 28% περισσότεροι Ελληνες, σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, μέσω της αεροπορικής οδού και με αποκλειστικό σκοπό την αναψυχή, η Θεσσαλονίκη παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου, δηλαδή στην αιχμή της θερινής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Στην επόμενη θέση βρέθηκαν τα Χανιά, με τον εγχώριο τουρισμό να αυξάνεται κατά 12% σε σχέση με πέρυσι, σε επίπεδο επιβατών, ενώ ακολουθεί το κορεσμένο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο οποίο «προσγειώθηκαν» 11% περισσότεροι Ελληνες επιβάτες φέτος. Στην τέταρτη θέση «πέρασε» η Ρόδος, με αύξηση 8%, και ακολουθούν η Μυτιλήνη με 5%, η Κέρκυρα και η Χίος με 4%, η Σάμος, η Κως και η Μύκονος με αύξηση 3%, ενώ οι αφίξεις Ελλήνων με σκοπό την αναψυχή αυξήθηκαν κατά 2% στα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Καβάλας.

Σχετικά με τη συνολική αύξηση της κίνησης, που αφορά ταξιδιώτες για αναψυχή και επαγγελματικούς λόγους, η Θεσσαλονίκη κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση, ενισχυμένη κατά 30% σε σχέση με το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου του 2013. Στη δεύτερη θέση με αύξηση 12% βρίσκεται το Ηράκλειο, ακολουθούν τα Χανιά και η Ρόδος με 9% και η Μυτιλήνη με 5%. Τη λίστα κλείνουν με 3% η Χίος, η Κέρκυρα, η Αλεξανδρούπολη, η Κως και η Σάμος, ενώ Μύκονος, Σαντορίνη, Ιωάννινα και Καβάλα υποδέχτηκαν 2% περισσότερους Ελληνες ταξιδιώτες σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αντίστοιχα στοιχεία για τις μετακινήσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό. Για λόγους αναψυχής, ο προορισμός της Λάρνακας σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση το καλοκαίρι: 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ακολουθεί το Λονδίνο με 7%, με την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη να βρίσκονται στην τρίτη θέση με 5% περισσότερους Ελληνες τουρίστες. Μόλις 3% περισσότερους επιβάτες υποδέχθηκε το Παρίσι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι προορισμοί (Μιλάνο, Βουκουρέστι, Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Γενεύη, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Τίρανα και Σμύρνη) εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 2%.

Η συνολική εικόνα

Παράλληλα με την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και η γενικότερη εικόνα του ΔΑΑ είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Ο Αύγουστος βρήκε τον ΔΑΑ με 1,801 εκατ. ευρώ επιβάτες, έναντι 1,469 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Αναλυτικά, η κίνηση εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 22,1% (1,222 εκατ. επιβάτες τον Αύγουστο έναντι 1,001 εκατ. επιβατών τον ίδιο μήνα του 2013). Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε και η κίνηση εσωτερικού με την αύξηση να ανέρχεται στο 23,9%, καθώς διακινήθηκαν 573.599 επιβάτες σε πτήσεις εσωτερικού έναντι 467.886 τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θεωρείται η εντυπωσιακή αύξηση των Ελλήνων επιβατών κατά 34%, ενώ οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα συνέχισαν τη θετική τους πορεία, καταγράφοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 20%.

Συνολικά το 8μηνο του 2014 έχει βρει τον ΔΑΑ με ιδιαίτερα ενισχυμένη κίνηση κατά 18,9% στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού. Αναλυτικά, στο εσωτερικό η αύξηση της κίνησης διαμορφώθηκε στο 17,2%, με 3,434 εκατ. επιβάτες, έναντι 2,930 επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Στο δίκτυο εξωτερικού διακινήθηκαν 6,611 εκατ. επιβάτες, δηλαδή 19,8% περισσότεροι από ό,τι το 8μηνο του 2013.

Η θετική πορεία της επιβατικής κίνησης οφείλεται σύμφωνα με τον ΔΑΑ στην ανάκαμψη της οικονομίας που ενίσχυσε την κίνηση των Ελλήνων επιβατών, στην τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, και στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ενδεικτικά της ενίσχυσης της κινητικότητας των Ελλήνων είναι και τα στοιχεία της Aegean Airlines, η οποία βελτίωσε τις πληρότητές της από 74% σε 76%, παρά τον μεγάλο αριθμό νέων προορισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή