Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης σε δόσεις από 2015

Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης σε δόσεις από 2015

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, παραπέμποντας ωστόσο για την εξειδίκευση των μέτρων στον Οκτώβριο, με την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015. Εκτός από τις βελτιώσεις στον φόρο ακινήτων, όπου παρατηρήθηκαν στρεβλώσεις στο νόμο που ψήφισε η Βουλή, μειώνεται από τον Οκτώβριο κατά 30% ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και οι συντελεστές στον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αντιθέτως, η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να ισχύει και τα επόμενα έτη, αν και μειωμένη όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η εισφορά αλληλεγγύης λήγει στις 31/12/2014. Η ανακοίνωση ωστόσο του πρωθυπουργού δείχνει ότι η διάταξη θα επανακατατεθεί με μειωμένους τους συντελεστές που ισχύουν σήμερα κατά περίπου 50%. Η μείωση αυτή είτε θα ισχύσει από την αρχή του έτους είτε θα γίνει σε δύο εξάμηνα, δηλαδή 30% στο πρώτο εξάμηνο και 20% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ειδικότερα, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα εξειδικευθεί ο νέος φορολογικός χάρτης για τα επόμενα χρόνια, που θα προβλέπει:

• Τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32%. Ενα από τα σενάρια που έχουν κατατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών με ορίζοντα πενταετίας. Δηλαδή τη μείωση 2 μονάδων των συντελεστών κατ’ έτος. Εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει στο ανωτέρω σενάριο, από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι συντελεστές θα διαμορφωθούν από τα επίπεδα του 22%, του 32% και του 42%, στα επίπεδα του 20%, του 30% και του 40%.

• Σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οπως προαναφέρθηκε, η εισφορά αλληλεγγύης κανονικά και βάσει του νόμου λήγει στις 31.12.2014. Ωστόσο, συμφωνήθηκε με την τρόικα να επεκταθεί και τα επόμενα έτη, όμως με μειωμένους συντελεστές. Υπενθυμίζεται πως τα ετήσια εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 12.000 ευρώ επιβαρύνονται από το πρώτο ευρώ με ειδική εισφορά αλληλεγγύης κλιμακούμενη από 1% έως 4%. Στόχος είναι το 2015 να μειωθεί κατά 50% η επιβάρυνση.

• Βελτιώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Για περισσότερους από 600.000 φορολογουμένους που κατέχουν οικόπεδα σε 4.000 οικισμούς της χώρας, καθώς και για όσους κατέχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου με μειωμένα τα ποσά του φόρου. Με τη ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα επανυπολογιστούν οι φορολογητέες αξίες των συγκεκριμένων οικοπέδων.

• Κίνητρα προσέλκυσης κεφαλαίων και καταθέσεων. Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε νέα ρύθμιση, που θα παρέχει κίνητρα σε όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό προκειμένου να τα επανεισαγάγουν στην Ελλάδα, αλλά και κίνητρα για ξένους υπηκόους να εισαγάγουν κεφάλαια στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «πολλοί Ελληνες που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι «κουμπωμένοι», όπως και πολλοί ξένοι που θα ήθελαν να φέρουν τα χρήματά τους. Χρειάζεται να γίνει μια συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων στη χώρα. Η Ελλάδα πάσχει από ρευστό, όχι μόνο από ρευστότητα. Πρέπει να σκεφτούμε διάφορους τρόπους. Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα να έχουμε το 20% των πλοίων διεθνώς και ο πλούτος αυτός να είναι εκτός Ελλάδας. Κάτι πρέπει να κάνουμε, να φερθούμε λίγο έξυπνα, κάτι που έχουν κάνει και άλλες χώρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή