Υπό εποπτεία η Ελλάδα είτε χρειαστεί νέο δάνειο από την Ευρωζώνη είτε όχι

Υπό εποπτεία η Ελλάδα είτε χρειαστεί νέο δάνειο από την Ευρωζώνη είτε όχι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη διαβεβαίωση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ήταν έτοιμοι για μια παράταση του προγράμματος της Ελλάδας «είτε με νέο πρόγραμμα είτε με επέκταση του υπάρχοντος αν η Ελλάδα το ζητούσε» έδωσε χθες από τις Βρυξέλλες υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Και συνέχισε λέγοντας ότι παρ’ όλο που η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει νέο δάνειο, «θα ήταν οξύμωρο το ΔΝΤ να συνεχίζει τις εκταμιεύσεις και η Ε.Ε. να είναι εκτός προγράμματος». Αυτό το σχόλιο ίσως να φτάνει στην καρδιά του προβλήματος που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες Ευρωπαίοι, Ελληνες αλλά και αξιωματούχοι του ΔΝΤ, καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα φτάνει στη λήξη του στις 31.12.14, ενώ αντιθέτως συνεχίζεται η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 καθιστώντας τα επόμενα βήματα δύσκολα και τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν ιδιαίτερα λεπτές.

Πιο συγκεκριμένα, από τη μια το ΔΝΤ δυσκολεύεται να δεχθεί ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια χώρα της Ευρωζώνης χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της Ευρώπης και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δεχθεί ότι μια χώρα δική της θα παίρνει χρηματοδότηση από διεθνή οργανισμό χωρίς τη συμβολή της. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι όταν τελειώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν θα μπορεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα αν δεν ασκεί περισσότερο έλεγχο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ή αν δεν αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία οι οίκοι αξιολόγησης (όπως έγινε σε Ιρλανδία και Πορτογαλία). Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα. Το θέμα της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας με τη λήξη του προγράμματος ανέφερε και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που τόνισε ότι «η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί έτσι κι αλλιώς, καθώς η Ελλάδα λαμβάνει τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξέλιξη του χρέους και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουμε εικόνα», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτηρείται και κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οσον αφορά το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ότι «δεν ξέρω πότε θα τελειώσει ο έλεγχος. Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο; Δεν μπορώ να σας πω. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως θα έχουμε εικόνα και κατά την κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2015 τον Οκτώβριο», διευκρινίζοντας ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή η πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και οι δαπάνες.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι, αλλά και η άφιξη της τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας που θα συζητηθούν στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει την Παρασκευή στο Μιλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή