Ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή του φόρου για φέτος

Ποιοι απαλλάσσονται από την καταβολή του φόρου για φέτος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Διευρύνεται η παρεχόμενη απαλλαγή από τον φόρο για τα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός της νήσου Κεφαλληνίας όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ειδικότερα με την τροπολογία:

1. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο τα σεισμόπληκτα κτίσματα εντός της νήσου Κεφαλληνίας και των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας αλλά και το οικόπεδο που αναλογεί στα κτίσματα αυτά. Επίσης, για το έτος 2014, ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων των κηρυχθέντων ως πολεοδομικά ανενεργών στην παλαιά τους θέση οικισμών Πεπονιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας – Πανάρετης και Πυλωρών του νομού Κοζάνης, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον, καθ’ όλο το έτος 2013 τα ακίνητα αυτά δεν ηλεκτροδοτήθηκαν.

2. Παρέχεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το υπόλοιπο οικόπεδο, επί του οποίου υπάρχουν κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

3. Τα ΝΠΔΔ, που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο, αντιμετωπίζονται κατ’ ακριβώς όμοιο τρόπο με τα λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδιωτικού δικαίου), όσον αφορά τον συμπληρωματικό φόρο.

4. Γίνεται ξεκάθαρο ότι θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα για να διαπιστωθεί εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται της μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι ως συνολικό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο μεταξύ του πραγματικού και του τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή