Ρύθμιση δανείων από ΤΠ&Δ βάσει «νόμου Κατσέλη»

Ρύθμιση δανείων από ΤΠ&Δ βάσει «νόμου Κατσέλη»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη» και συνεπώς τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δίνει για 24.400 δανειολήπτες προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Πειραιά.

Πρόκειται επί της ουσίας για τη δεύτερη απόφαση – η πρώτη είχε εκδοθεί από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (102/Φ436/2012) η οποία αναμένεται να αποτελέσει τη «βάση» για τον απεγκλωβισμό δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων των οποίων τα δάνεια πωλήθηκαν σε τράπεζες και επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού χωρίς να ερωτηθούν.

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή 48χρονου ενστόλου συνταξιούχου του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος τελικώς δικαιώθηκε και πλέον βάσει της προσωρινής διαταγής, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα πρέπει να μειώσει τη δόση του δανείου στα 120 ευρώ από τα 530,20 ευρώ που παρακρατούσε μέχρι τώρα. Ο ένστολος συνταξιούχος, με δύο παιδιά, είχε λάβει από το ΤΠ&Δ ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο συνολικού ύψους 90.000 ευρώ.

Το στεγαστικό δάνειο τιτλοποιήθηκε το 2006 χωρίς εκείνος να ενημερωθεί ποτέ από το ΤΠ&Δ. Οταν, λόγω οικονομικής κρίσης, ο δανειολήπτης δεν είχε πια τη δυνατότητα εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων, ζήτησε από το ΤΠ&Δ «κούρεμα» προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το ΤΠ&Δ δεν ανταποκρίθηκε ούτε στην εξωδικαστική λύση και ο συνταξιούχος έκανε αίτηση υπαγωγής του στον «νόμο Κατσέλη» και το Ειρηνοδικείο Πειραιά, αφού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του ΤΠ&Δ, εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του συνταξιούχου.

Με την προσωρινή διαταγή υποχρεώνεται το ΤΠ&Δ να άρει πλήρως την παρακράτηση του ποσού των 530,20 ευρώ που έκανε από τη σύνταξή του και υποχρεώνει παράλληλα τον ένστολο να καταβάλει μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα το ποσό των 120 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή