Αρνητικός πληθωρισμός για 18ο μήνα

Αρνητικός πληθωρισμός για 18ο μήνα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποπληθωρισμό, αλλά με επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, έκλεισε ο Αύγουστος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε τον Αύγουστο του 2014 κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013, έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2013 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012. Ο Αύγουστος 2014, πάντως, ήταν ο 18ος συνεχής μήνας αποπληθωρισμού.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση Αύγουστο κατέγραψαν οι τιμές στις πατάτες (32,7%) και στα φρούτα (16,9%), ενώ ακολούθησαν η ζάχαρη (12,4%) και το φυσικό αέριο (11%).

Από την άλλη πλευρά, σημαντική ήταν η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων (26,7%) και στα αεροπορικά εισιτήρια (25,4%). Σημειώνεται ωστόσο ότι η άνοδος στις τιμές των φαρμάκων οφείλεται στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Μείωση παρατηρήθηκε στις ακόλουθες ομάδες αγαθών:

• Κατά 2,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε λαχανικά, φρούτα, πατάτες, ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά και στο ελαιόλαδο.

• Κατά 1,3% στην ομάδα «Ενδυση και υπόδηση».

• Κατά 1,3% στην ομάδα «Στέγαση».

• Κατά 0,5% στην ομάδα «Μεταφορές».

• Κατά 2,5% στην ομάδα «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες».

• Κατά 3,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα.

• Κατά 0,4% στην ομάδα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω πτώσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

• Κατά 2,6% στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή