ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το 66% του ΑΔΜΗΕ

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το 66% του ΑΔΜΗΕ

Ενίσχυση του ενδιαφέροντος των υποψηφίων επενδυτών για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ διαπιστώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, καθώς η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εισέρχεται στο τελικό στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Οι τέσσερις εταιρείες που προκρίθηκαν από την πρώτη φάση του διαγωνισμού βρίσκονται στη διαδικασία του due diligence, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο, με το υπουργείο ΠΕΚΑ να φέρεται πρόθυμο για μικρή παράταση εάν ζητηθεί από τους επενδυτές.

Εκτός από την ιταλική ΤΕΡΝΑ και την China State Grid που έδειξαν ισχυρό ενδιαφέρον με την έναρξη του διαγωνισμού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές έχει ισχυροποιηθεί το ενδιαφέρον και των δύο άλλων διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ και συγκεκριμένα του Βέλγου Διαχειριστή Elia και του καναδέζικου Fund PSP Investments. Βέβαιο και αυτόνομο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας China State Grid, παρά τις εκτιμήσεις για υπαναχώρηση μετά την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της ιταλικής ΤΕΡΝΑ.

Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται περί τα μέσα Νοεμβρίου και δεν αποκλείεται οι υποψήφιοι να προσέλθουν και με εταίρους που δεν συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δυνατότητα που τους δίνεται από την προκήρυξη. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα καταλήξουν εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ. Η δυνατότητα διανομής μερίσματος στους μετόχους θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, από το ύψος του τιμήματος, προς το παρόν όμως δεν έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης.