Αντικατάσταση εντόκων 1 δισ. με επανέκδοση 3ετών, 5ετών ομολόγων

Αντικατάσταση εντόκων 1 δισ. με επανέκδοση 3ετών, 5ετών ομολόγων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επανέκδοση των 3ετών και 5ετών ομολόγων που εκδόθηκαν φέτος προχωράει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με στόχο να ανταλλάξει μέρος των υφιστάμενων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το ποσό των νέων ομολόγων που θα εκδοθεί προς αντικατάσταση των εντόκων γραμματίων θα είναι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό δεν αποκλείεται να είναι υψηλότερο και να κινηθεί πέριξ του 1,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία θα είναι ανοικτή σε όσους επενδυτές (Ελληνες και ξένους) έχουν στην κατοχή τους 9 συγκεκριμένες σειρές εντόκων γραμματίων που λήγουν από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014 έως και τις 6 Μαρτίου 2015. Ομως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι ελληνικές τράπεζες που θέλουν να αποκτήσουν μέρος των νέων ελληνικών ομολόγων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαπραγματευτές της επανέκδοσης των ομολόγων θα είναι οι ελληνικές τράπεζες Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την κίνηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών δεν σκοπεύει να αντλήσει νέα δάνεια. Δηλαδή, η επανέκδοση των δύο ομολόγων δεν έχει στόχο την αύξηση του δανεισμού, αλλά όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός διευρυμένου προγράμματος του Δημοσίου για καλύτερη διαχείριση του χρέους του.

Επί της ουσίας, η ανταλλαγή των εντόκων με νέα ομόλογα γίνεται για να αποκτήσουν μέρος των νέων ελληνικών τίτλων οι ελληνικές τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να τη στηρίζουν όποτε πλήττεται από αρνητικές ειδήσεις, καθώς μέχρι προσφάτως δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.

Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανταλλαγή των εντόκων γραμματίων με νέα ομόλογα, υπάρχουν ακόμα δύο κινήσεις που απομένει να γίνουν εντός του έτους από τον ΟΔΔΗΧ. Η πρώτη αφορά την έκδοση νέων εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τέτοιους βραχυπρόθεσμους τίτλους και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοσή τους μέσα στον επόμενο μήνα.

Δεύτερη κίνηση είναι η έκδοση νέων 7ετών ομολόγων. Από το οικονομικό επιτελείο έχουν δηλώσει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να ξαναβγεί στις αγορές εντός του 2014 και πιθανότερη περίοδος είναι ο Νοέμβριος για κάτι τέτοιο. Με τις δύο εκδόσεις (18μηνων γραμματίων και 7ετών ομολόγων) εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ρευστότητα του Δημοσίου και παράλληλα εκτιμάται ότι θα εξομαλυνθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή