Κομισιόν: Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Κομισιόν: Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μέτρια αλλά βελτιωμένη» χαρακτηρίζει την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για για το θέμα αυτό η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία κατηγορία μαζί με χώρες όπως η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Λεττονία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Στην πρώτη κατηγορία της έκθεσης βρίσκεται χωρίς εκπλήξεις η Ολλανδία, η Γερμανία, η Δανία αλλά και η Ιρλανδία -που ήταν χώρα σε πρόγραμμα μέχρι πρόσφατα- με «υψηλή ανταγωνιστικότητα».

Στο ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας επιστρέφει στην ανάπτυξη ύστερα από μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, αλλά και ότι για να υπάρχει περαιτέρω ανάκαμψη και το 2015, χρειάζεται η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Η ελληνική οικονομία βασίζεται κυρίως σε υπηρεσίες ενώ το ποσοστό της οικονομίας που βασίζεται σε παραγωγή είναι πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 15,5% στο μόλις 9,9%. Ο τουρισμός φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην ανάκαμψη το 2014 αλλά και η μεγάλη απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων για κατασκευές, όπως η επανέναρξη των έργων σε τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους αξίας πάνω από 7 δισ. ευρώ. Η ανεργία και η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα αποτελούν ακόμα πρόκληση αλλά η έκθεση αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν μειώσει το κόστος της ανταγωνιστικότητας, που, σε συνδυασμό με μέτρα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. τα οποία θα ενισχύσουν την απασχόληση, θα μειώσουν την ανεργία από το 26% που είναι το 2014 στο 24% το 2015.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στη διαφθορά στην Ελλάδα, η οποία παραμένει ανησυχητική. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Διαφάνειας, τα κρατικά νοσοκομεία, οι εφορίες και η πολεοδομία είναι τα βασικά κέντρα δημόσιας διαφθοράς. Στον ιδιωτικό τομέα, η υγεία, οι τράπεζες, οι δικηγόροι, οι κατασκευές είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη διαφθορά.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς σε ποσοστό μόνο 33% οι ελληνικές ΜμΕ εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση που επεδίωκαν το 2013, μισές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 65%. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί το πιο επείγον πρόβλημα για το 32% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 15%, αναφέρει η Κομισιόν.

Επίσης, στην κατηγορία της καινοτομίας η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη, κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Οι επιδόσεις της χώρας σε σχέση με την Ε.Ε. μειώθηκαν από το 74% το 2008 στο 69% το 2013. Το ελληνικό σύστημα καινοτομίας υποστηρίζεται από τα διαρθρωτικά κοινοτικά ταμεία αλλά με περιορισμένες πηγές σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που ακολουθείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή