Διαψεύδει το ΔΝΤ τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος

Διαψεύδει το ΔΝΤ τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διέψευσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις πληροφορίες ότι θα φιλοξενούσε διάσκεψη των δανειστών για το ελληνικό χρέος. Ερωτώμενος αν θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μεταξύ των δανειστών τον Νοέμβριο στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Μπιλ Μάρεϊ είπε ότι «δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση τον Νοέμβριο στο ΔΝΤ για να συζητηθεί το ελληνικό χρέος». Αυτό όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητήθηκε μία τέτοια συνάντηση, καθώς όταν ρωτήθηκε από την «Κ» αν το ΔΝΤ είχε ζητήσει κάτι τέτοιο ήταν λιγότερο κατηγορηματικός, δηλώνοντας «όχι εξ όσων γνωρίζω». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ πίεσε στο Παρίσι για διάσκεψη με θέμα το ελληνικό χρέος, αλλά η ευρωπαϊκή πλευρά ήταν αρνητική, καθώς θέλει η ίδια να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου, ο κ. Μάρεϊ εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται επιβεβαίωση της δέσμευσης των Ευρωπαίων ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα αν χρειαστεί. Οπως τόνισε, «υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που προβλέπει ότι θα παράσχουν οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους απαιτηθεί για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος».

Οσο για το μέλλον της τρόικας όταν τελειώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε να εικάσει ποια μορφή θα λάβει, τονίζοντας πάντως ότι «τα ερωτήματα για το αν θα υπάρχει πρόγραμμα με την Ευρώπη είναι θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες αξιωματούχοι». Οσο για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ δεν φάνηκε να έχει κάποια διαφορετική πρόθεση. Οπως είπε, «επειδή το πρόγραμμά μας συνεχίζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, η δική μας προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας… το λειτουργούμε με όποια δομή έχουμε. Για όσο έχουμε πρόγραμμα θα συνεχίσουμε να το τρέχουμε».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο είπε ότι δεν είχε ακόμη ενημέρωση για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της επιθεώρησης, ή για το εάν θα συμμετέχει σε αυτή ο εκτελών χρέη επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν. Ερωτώμενος αν το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει το όποιο χρηματοδοτικό κενό από τις αγορές, όπως αφήνουν ανοιχτό ως ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι, ο κ. Μάρεϊ τόνισε ότι το ζήτημα για το Ταμείο είναι το πρόγραμμα να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο και ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες μέχρι να ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους επικαιροποιείται σε κάθε αξιολόγηση του προγράμματος», κάτι που θα γίνει και αυτή τη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή