ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς έκπτωση η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

Χωρίς έκπτωση η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

 Κανονικά χωρίς τις εκπτώσεις που δικαιούνται (μειωμένο φόρο κατά 50% ή έκπτωση 20% για τα κενά) θα πληρώσουν την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων οι υπόχρεοι φορολογούμενοι. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωση 50% ή έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα και δικαιούνται έκπτωση 20% θα πρέπει να πληρώσουν τον αυξημένο φόρο και στα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση όπου θα υπολογιστούν οι ελαφρύνσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Αντίθετα όσοι δικαιούνται έκπτωση 100% από τον φόρο θα απαλλαγούν αυτομάτως από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να χρειάζεται να κάνουν καμία απολύτως ενέργεια. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet και θα απαλλαγούν αυτομάτως από τον ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν σε δύο δόσεις. Τα πρώτα θα αναρτηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου και αφορούν τις περιπτώσεις ακινήτων που δεν είχαν παρουσιαστεί λάθη. Αμέσως μετά και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τα ακίνητα που οι αξίες τους είχαν πολλαπλασιαστεί και οι οποίες πλέον διορθώνονται. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα επόμενα βήματα μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

1. Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τις περιπτώσεις μόνο που δεν υπήρχαν λάθη. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για τους οποίους δεν χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις θα μπορούν να πληροφορηθούν από τον προσωπικό τους λογαριασμό στο taxisnet τον νέο αριθμό των δόσεων, το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης, και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Τονίζεται ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Σημειώνεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά χωρίς όμως τις εκπτώσεις γι’ αυτούς που τις δικαιούνται. Οπως προαναφέρθηκε, θα πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση και στα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση και συμψηφισμός.

2. Από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και σταδιακά (εντός τριών ημερών) οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου και συγκεκριμένα γι’ αυτούς των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται στα όρια των 4.000 οικισμών, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους. Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από τον φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο.

3. Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από τον συμπληρωματικό φόρο.