Σύνταξη στα 62 για αγρότες με 40 χρόνια ασφάλισης

Σύνταξη στα 62 για αγρότες με 40 χρόνια ασφάλισης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένο αριθμό αγροτών αφορά σε πρώτη φάση η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ, στη Βουλή από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η δαπάνη δεν θα υπερβεί τα 225.000 ευρώ.

Η τροπολογία που είχε κατατεθεί και πριν από περίπου 1,5 χρόνο, είχε όμως απορριφθεί από την τρόικα και είχε αποσυρθεί, προβλέπει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στα 62 έτη, με 40 χρόνια ασφάλισης. Στην περίπτωση, βέβαια, που ο ΟΓΑ είναι ο τελευταίος φορέας ασφάλισης, αλλά δεν καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή εάν ο Οργανισμός δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του για να βγει στη σύνταξη, από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα. Για το 2015 η ετήσια δαπάνη εκτιμάται σε 4.390.000 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα 7.560.000 ευρώ το 2016, ενώ το 2017 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10.500.000 ευρώ.

Στην ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης της κάρτας ανεργίας από τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλεκτρονικά, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία τους. Επίσης, προβλέπεται η αυτόματη έκδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) άμεσα και σε πραγματικό χρόνο, στα νεογέννητα, με την υποβολή αίτησης για χορήγηση ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, έως το 2017 θα υπάρχει ένας κοινός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και Κοινωνικής Ασφάλισης για κάθε πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή