ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι «κρύβουν» τα ραντεβού με τα ξένα funds

Τι «κρύβουν» τα ραντεβού με τα ξένα funds

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος επενδυτών για τον οποίο η Ελλάδα αποτελεί εδώ και μήνες «hot story» και θα συνεχίσει να αποτελεί για τουλάχιστον άλλο ένα εξάμηνο. Θεωρούν, δηλαδή, ότι μπορούν μέσω της ελληνικής οικονομίας να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη ή τουλάχιστον αρκετά για να αγοράσουν και να πουλήσουν «Ελλάδα». Πρόκειται για εκείνους που ασχολούνται με την ελληνική αγορά ομολόγων. Εκατοντάδες στελέχη των μεγάλων επενδυτικών οίκων και των hedge funds έχουν επισκεφθεί την Αθήνα τον τελευταίο χρόνο. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει από νωρίς το έντονο ενδιαφέρον των συγκεκριμένων επενδυτών που θέλουν να επωφεληθούν της ανόδου της ελληνικής οικονομίας και έχει φροντίσει να το διατηρήσει και να το «φουντώσει» σταδιακά.

Και τι καλύτερο για κάποιον που θέλει να μάθει τις εξελίξεις από το να συναντηθεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο κ. Αντ. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες επί των οικονομικών ζητημάτων, κ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου, φροντίζουν να μην αφήνουν ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Οταν κάποιο γκρουπ επενδυτών έρχεται στην Αθήνα για επαφές με παράγοντες της οικονομικής ζωής της χώρας, η επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σχεδόν επιβεβλημένη.

Η επικοινωνιακή αυτή τακτική έχει αποδώσει έως τώρα τα μέγιστα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα κατάφερε να προχωρήσει σε δύο επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων εντός 4 μηνών και σχεδιάζει στο επόμενο τρίμηνο ακόμα μία.

Ωστόσο, από πέρυσι την άνοιξη μέχρι και σήμερα, στελέχη από μεγάλους οίκους και fund έχουν βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ορισμένοι έχουν συναντηθεί και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στον μακρύ κατάλογο των οίκων και των funds περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Bank of America – Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, BlackRock, Nomura, Citi, Moore Capital, Third Point, York Capital, Bluecrest, Invesco, Oaktree Capital, Fortress, Carmignac, BTG, Spinnaker κ.λπ.

Πρόκειται για στελέχη-αναλυτές που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα για λογαριασμό των επενδυτών που εκπροσωπούν. Δουλειά τους είναι να καταρτίζουν εκθέσεις για το μέλλον της οικονομίας και να προτείνουν την αγορά ή πώληση ελληνικών ομολόγων. Για τους ίδιους, η παρουσίαση των τεκταινόμενων από «πρώτο χέρι» είναι θησαυρός και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το γνωρίζουν και το παρέχουν…