Οι προσδοκίες ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων, απειλή για τα έσοδα

Οι προσδοκίες ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων, απειλή για τα έσοδα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο από την καθίζηση των εσόδων στο 8μηνο του έτους που ενδεχομένως να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω του «βαρύ» φορολογικού χειμώνα που έρχεται. Οι πολλαπλές υποχρεώσεις του τελευταίου τετραμήνου, καθώς και οι εξαγγελίες για διεύρυνση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που εν δυνάμει μπορούν να φθάσουν και τις 100 δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θέτει εν αμφιβόλω την πορεία του προϋπολογισμού. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο με τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές να έχει φουντώσει και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα μέτρα του 2015 να έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο τελευταίο τετράμηνο του έτους φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φόρους ύψους 7,86 δισ. ευρώ (βασικές φορολογικές υποχρεώσεις), ενώ τα συνολικά έσοδα που πρέπει να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εντοπίσει πως τα βεβαιωθέντα φορολογικά έσοδα για φέτος θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ λιγότερα. Γεγονός το όποιο έχει εντείνει την ανησυχία τους για την εξέλιξη του προϋπολογισμού και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους (πορεία οικονομικών ασφαλιστικών Ταμείων, ΟΤΑ κ.λπ.) το οικονομικό επιτελείο στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου) θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 και συγκεκριμένα από 2,3% του ΑΕΠ που ήταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,5% του ΑΕΠ.

Η τρόικα είναι ενήμερη για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο, από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο μνημονιακός στόχος για 1,5% του ΑΕΠ, δεν υπάρχει ανάγκη για νέες παρεμβάσεις φέτος. Αντιθέτως, η συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί με την έλευση της τρόικας στα τέλη του μήνα, αφορά το κατά πόσο επηρεάζεται από τις αρνητικές εξελίξεις στο σκέλος των εσόδων το υψηλό δημοσιονομικό κενό του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξαγγελίες για διεύρυνση του αριθμού των δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων και δημιουργεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Και αυτό, διότι οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας είτε θα αρνηθούν την αύξηση των δόσεων, είτε θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα που διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Στο υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους ότι οι δηλώσεις για ελαστικότερο καθεστώς δόσεων θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για τους φορολογούμενους που ενδεχομένως και εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων που έχουν, να προχωρήσουν σε μία στάση πληρωμών εν αναμονή των νέων ρυθμίσεων.

Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, καθώς και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται περίπου στο ποσό των 440 εκατ. ευρώ (κάθε μήνα). Αντίστοιχα, και τους επόμενους μήνες υπάρχουν φορολογικές υποχρεώσεις που δεν αποκλείεται να εξαντλήσουν τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Ηδη από τις αρχές του έτους οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 7,2 δισ. ευρώ οι οποίοι προστέθηκαν στις παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεβάζοντας το γενικό σύνολο χρεών στα επίπεδα των 68 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι βασικές υποχρεώσεις φορολογούμενων και επιχειρήσεων στο τελευταίο τετράμηνο του έτους είναι:

• 3 δισ. ευρώ από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

• 2 δισ. ευρώ από τον Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων

• 1,76 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (τα υπόλοιπα 882 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τους δύο πρώτους μήνες του 2015) και

 

• 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή