Η αύξηση απασχόλησης στον τουρισμό μείωσε την ανεργία στο 26,6%

Η αύξηση απασχόλησης στον τουρισμό μείωσε την ανεργία στο 26,6%

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση της ανεργίας στο 26,6% που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης από τον τουρισμό, καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το β΄ τρίμηνο του 2014. Πρόκειται για στοιχεία που δεν είναι εποχικά διορθωμένα, δεν λαμβάνουν δηλαδή υπόψη τους την εποχικότητα της περιόδου, δείχνουν μείωση της ανεργίας κατά 1,3% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2013 και αύξηση της απασχόλησης κατά 0,1% το ίδιο διάστημα. Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.539.085 άτομα και των ανέργων σε 1.280.101. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κεντρικό ρόλο στην αύξηση της απασχόλησης διαδραμάτισε ο κλάδος του τουρισμού, καθώς στον πρωτογενή τομέα παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των απασχολουμένων κατά 1,1%, στον δευτερογενή μείωση κατά 3,7% και μόνο στον τριτογενή τομέα παρουσιάζεται αύξηση των απασχολουμένων κατά 1,2%. Η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εφησυχασμό και πανηγυρισμούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τουλάχιστον επτά στους δέκα άνεργους (74,4%) βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες.

Τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας παραμένουν νέοι ηλικίας από 15 έως 24 ετών με ποσοστό 52% και οι γυναίκες, με ποσοστό ανεργίας 30,4%, σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών (23,5%).

Το υψηλότερο ποσοστό με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης παρατηρείται σε όσους έχουν πάει μερικές τάξεις δημοτικού (43,3%) και ακολουθούν τα άτομα που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (34,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (13,4%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (19%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 21,4% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 72,7% αναζητεί πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Συνολικά, τo 9,4% των απασχολουμένων είναι με μερική απασχόληση, με το 65,7% να δηλώνει πως έκανε αυτήν την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή