Ελλειμμα 780 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ στο τέλος του έτους

Ελλειμμα 780 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ στο τέλος του έτους

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, εντός του 2015. Ο δραστικός περιορισμός των εσόδων του ΙΚΑ κατά τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής της γενναίας περικοπής των εισφορών για εργοδότες αλλά και εργαζομένους κατά 3,9%, η αδυναμία εξυπηρέτησης των δόσεων ακόμη και από τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας λόγω της ολοκλήρωσης της τουριστικής περιόδου, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στη διοίκηση του Ταμείου.

Από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία στα Ταμεία και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες. Στελέχη του ΙΚΑ, βέβαια, θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να «σκάσει» το σύστημα. Ο υποδιοικητής του Ιδρύματος, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, εκτιμά πως έχει εξαντλήσει τα όριά του και απαιτείται η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, ενδεχομένως κι εκτός συστήματος. Προτείνει, για παράδειγμα, ως πιθανή πηγή επιπλέον χρηματοδότησης τα τυχερά παιχνίδια και επισημαίνει ότι είναι μονόδρομος να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Κ», τα καθαρά έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 7,12%, συνεχίζοντας τη συρρίκνωση των εσόδων του Ιουλίου κατά 9,07%, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα. Αναλυτικά, στον προϋπολογισμό του Ταμείου είχαν προβλεφθεί έσοδα της τάξης των 523,06 τον Ιούλιο και τελικά εισέπραξε 47,42 εκατ. ευρώ λιγότερα, ήτοι μείωση 9,07%. Αλλά και τον Αύγουστο, μήνα που σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση και μειώθηκε η ανασφάλιστη εργασία, τα έσοδα που εισέπραξε το ΙΚΑ για λογαριασμό του ήταν μειωμένα κατά 35,98 εκατ. ευρώ, πέφτοντας στα 469,09 εκατ. ευρώ από 505,07 που είχαν προϋπολογιστεί από τη διοίκηση του Ταμείου. Η μείωση κατά 7,12% ήρθε να προστεθεί σε αυτές των προηγουμένων μηνών. Συνολικά, στο 8μηνο, τα έσοδα του ΙΚΑ υπολείπονται κατά 160,8 εκατ. ευρώ τα προϋπολογισθέντα (-4%). Αλλά και σε σχέση με το 2013, έτος με εξίσου σημαντική μείωση των εσόδων, το 2014 αποδεικνύεται χειρότερο, καθώς τον Ιούλιο η μείωση των εσόδων ήταν της τάξης του 3,63% και τον Αύγουστο 3,06%.

Το έλλειμμα του Ταμείου στο τέλος του χρόνου θα ανέλθει στα 780 εκατ. ευρώ, θέτοντας εν αμφιβόλω όχι μόνο τη μείωση των εισφορών, αλλά και την εύρυθμη πορεία στην καταβολή των συντάξεων. Από το συνολικό έλλειμμα, «κάτω από το χαλί» θα κρυφτούν περί τα 400 εκατ. ευρώ, που εισπράττονται από το ΙΚΑ, θα έπρεπε να αποδοθούν κυρίως στον ΟΑΕΔ και στον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα παρακρατηθούν για να πληρωθούν οι συντάξεις. Το… κυκλικό αυτό χρέος θα περάσει στο 2015 προκειμένου να συνεχιστεί ένας φαύλος κύκλος ελλειμμάτων και χρεών. Τα υπόλοιπα 380 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από το ειδικό αποθεματικό του προϋπολογισμού, το οποίο ανέρχεται σε 1,5 δισ. και θα κληθεί να καλύψει τις μεγαλύτερες «τρύπες» του ασφαλιστικού.

Απογοητευτικά και συνάμα, άκρως ανησυχητικά είναι και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την πορεία των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων χρεών. Τα στοιχεία έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2014, όπως αποστέλλονται στην τρόικα των δανειστών, δείχνουν ότι τα ποσά που χάνονται από τη ρύθμιση, λόγω αδυναμίας των οφειλετών να εξυπηρετήσουν τις δόσεις, είναι πολύ μεγαλύτερα από τις εισπράξεις. Οι οφειλέτες έχουν γυρίσει την πλάτη στις ρυθμίσεις που «τρέχουν», ενώ η φημολογία περί νέας βελτιωμένης ρύθμισης με ευνοϊκότερους όρους και περισσότερες δόσεις έχει λειτουργήσει ανασταλτικά.

Συνολικά, έως το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι, εφόσον δεν ενταχθούν άλλοι οφειλέτες αλλά και δεν απενταχθούν οι υφιστάμενοι, θα εισπραχθούν 118,23 εκατ. ευρώ και από τις δύο ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ. Αναλυτικά, στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» που πλέον έχει 34 δόσεις αλλά και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έχουν ενταχθεί 29.749 οφειλέτες και έχουν εισπραχθεί 248,54 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή