14.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο εμπόριο μέσα σε έναν χρόνο

14.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο εμπόριο μέσα σε έναν χρόνο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειούμενη εξακολουθεί να βαίνει η απασχόληση στο εμπόριο, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις από τις οποίες υπήρχε προσδοκία αύξησης των θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα η κρίση, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχει πλέον το νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας, έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή σημαντικού μέρους των θέσεων απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (όπως είναι από χθες η επωνυμία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου), η συνολική απασχόληση στον κλάδο εμπορίου διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2014 σε 624.500 άτομα έναντι 639.000 το β΄ τρίμηνο του 2013. Με άλλα λόγια, χάθηκαν στο εμπόριο μέσα σε έναν χρόνο 14.500 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 2.200 ήταν μισθωτοί, 4.100 εργοδότες και 1.800 αυτοαπασχολούμενοι. Επιπλέον, όπως ανέφερε χθες ο κ. Κορκίδης, περίπου ένα 10% των συμβάσεων στο εμπόριο και κυρίως στο λιανεμπόριο έχουν μετατραπεί τον τελευταίο χρόνο από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν και αυτά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο μητρώο του ανήλθαν σε 5.344, όμως το ίδιο διάστημα οι διαγραφές έφτασαν τις 5.853, δηλαδή διέκοψαν τη λειτουργία τους 509 περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που άνοιξαν. Με αφορμή τα στοιχεία για την απασχόληση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει για ακόμη μία φορά κριτική στο μέτρο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. «Υποστηρίζουν ότι έχουν προσλάβει εργαζομένους για να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές. Οσοι προσέλαβαν ας τους δηλώσουν. Αλλιώς, να μην απειλούν ότι θα τους απολύσουν εάν τελικώς η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απαγορεύει το άνοιγμα όλες τις Κυριακές του έτους», υποστήριξε.

Ο κ. Κορκίδης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης του εμπορίου από τις τοπικές αγορές με βάση τις ανάγκες που ισχύουν σε αυτές, με το κράτος να έχει μόνο διά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εποπτικό ρόλο. Εμμέσως πλην σαφώς δε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε τη θέση του για λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές όχι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά στην οδό Ερμού. «Ο πιο σοβαρός συνομιλητής μας είναι ο κ. Δένδιας. Ελπίζουμε να δουν την απόφαση του ΣτΕ ως ευκαιρία συνεννόησης και όχι ως αντικείμενο διαμάχης», προσέθεσε.

Χθες εξάλλου ο κ. Κορκίδης προανήγγειλε την πρόθεση της ΕΣΕΕ να κάνει χρήση του νόμου για πιλοτική δίκη στο ΣτΕ σχετικά με το ζήτημα της άρνησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Στόχος είναι η έκδοση από το δικαστήριο κανονιστικής διάταξης που να μπορεί να εφαρμοσθεί από όλους όσοι έχουν αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν εντός της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή