Αρειος Πάγος: Να μπει «φρένο» στις αλόγιστες συλλήψεις για φοροδιαφυγή

Αρειος Πάγος: Να μπει «φρένο» στις αλόγιστες συλλήψεις για φοροδιαφυγή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνεση και εγκράτεια προς τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές στις περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου συνιστά με εγκύκλιο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, ζητώντας να μπει «φρένο» στις αλόγιστες συλλήψεις, στη βία αλλά και στην κατά κόρον χρήση των χειροπέδων.

Στην εγκύκλιο την οποία απέστειλε προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, στους οικονομικούς εισαγγελείς αλλά και στην ΕΛΑΣ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι φοροφυγάδες ή οφειλέτες του Δημοσίου εμφανίζονται αυτοβούλως στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές και προτίθενται να συνεργαστούν. Αντίθετα, χειροπέδες θα πρέπει να μπαίνουν μόνο σε όσους προβάλλουν αντίσταση ή είναι ύποπτοι φυγής.

Απευθυνόμενος κυρίως προς τα αστυνομικά όργανα, ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι η σύλληψη σε περίπτωση αυτοφώρου θα πρέπει να γίνεται εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος που το επιβάλλει και στην περίπτωση αυτή οι αρχές θα πρέπει να συμπεριφέρονται «με κάθε δυνατή ευγένεια, να μη μεταχειρίζονται βία παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, να τον δεσμεύουν μόνο εάν αντιστέκεται ή αν είναι ύποπτος φυγής, να ενεργούν με σύνεση αποφεύγοντας τραχύτητα φράσεων και ενέργειες που βλάπτουν την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια του συλληφθέντος».

Ο κ. Παντελής κάνει ειδική αναφορά στην κατηγορία των οφειλετών που «είναι σε αδυναμία ή οι υποθέσεις τους δεν είναι δεκτικές τακτοποίησης και εμφανίζονται αυτοβούλως θέτοντας εαυτούς στη διάθεση των αρχών» και ξεκαθαρίζει ότι αυτή η κατηγορία δεν είναι ύποπτη φυγής. «Είναι προφανές ότι εκλείπουν οι προϋποθέσεις που επιβάλλουν αλλά και δικαιολογούν τη δέσμευσή τους με χειροπέδες, αφού η αυτόβουλη εμφάνιση αποκλείει τον χαρακτηρισμό τους ως υπόπτων φυγής και δεν είναι συμβατή με πράξη αντίστασης».

Ο κ. Παντελής παραπέμπει σε παλαιότερη εγκύκλιο που είχε εκδοθεί το 2011 και αφορούσε λελογισμένη χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής και προσθέτει ότι η αυτόφωρη διαδικασία και καταδίκη στα συγκεκριμένα αδικήματα (φοροδιαφυγή, μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο) δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσο για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων της πολιτείας.

Καταλήγοντας, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι από την τριετή εφαρμογή του 3943/2011 προκύπτει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών επέρχεται ανάκληση των παραγγελιών αυτόφωρης διαδικασίας, γεγονός που οφείλεται προδήλως στο ότι οι ειδοποιούμενοι για τις οικονομικές εκκρεμότητες σπεύδουν υπό την απειλή σύλληψης να τακτοποιήσουν την οφειλή. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει «μετά τη ρύθμιση και καταβολή μιας ή δύο δόσεων οι ίδιοι λησμονούν τις υποχρεώσεις τους και επανέρχονται στο καθεστώς του οφειλέτη του Δημοσίου».

Η εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκδόθηκε με αφορμή διαμαρτυρία δικηγόρου για την περίπτωση 80χρονου οφειλέτη που εμφανίστηκε αυτοβούλως για να οδηγηθεί στο αυτόφωρο και παρά τις διαμαρτυρίες του έβαλαν χειροπέδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή