Ζητούν επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου για συλλογικές συμβάσεις

Ζητούν επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου για συλλογικές συμβάσεις

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του βασικού μισθού ζήτησαν χθες οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΕ κ. Κορκίδης και Παναγόπουλος, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση. «Θα θέλαμε την επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου. Οι μισθοί δεν πρέπει να μειώνονται ή ακόμη και να αυξάνονται με κρατική παρέμβαση», τόνισε χθες το πρωί ο κ. Βασίλης Κορκίδης.

«Η νομοθετική παρέμβαση απαιτείται για την επαναφορά δίνοντας επίσης κι ένα πολιτικό μήνυμα αλλά από κει και πέρα πρέπει ελεύθερα ν’ αφεθούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συνάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις», υποστήριξε ο κ. Γ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε: «Tο σοκ, που προκάλεσε στην αγορά, της παραγωγικής αλλά και καταναλωτικής καθίζησης με την υποχώρηση του κατώτερου μισθού με νόμο, ενδεχομένως και με νόμο να προκαλέσει άλλο σοκ που δεν ξέρω αν η αγορά εργασίας μπορεί να το άντεχε. Δεν είναι ένας νομικός βολονταρισμός η λύση. Η λύση είναι να μπορέσουμε να βρούμε το πραγματικό επίπεδο ισορροπίας που θα δίνει και ανάσα στους εργαζομένους και θα διατίθενται πόροι προς την κατανάλωση αλλά βεβαίως να μπορεί και η αγορά να τους πληρώνει χωρίς να καταστρέψουμε την παραγωγική διαδικασία». Το 2012 ο βασικός μισθός μειώθηκε με νόμο από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ και το 2013 με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θεσμοθετήθηκε ο νέος μηχανισμός καθορισμού του. Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή