Ράιχενμπαχ: Τα ακριβά δάνεια να αντικατασταθούν από φθηνότερα

Ράιχενμπαχ: Τα ακριβά δάνεια να αντικατασταθούν από φθηνότερα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πρόοδος είναι μικρότερη από την προσδοκώμενη». Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα έδωσε το στίγμα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση του επιχειρείν, ενώ εμφανίσθηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτικός όσον αφορά τον χρόνο χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων που συνέταξαν την έκθεση για την ανάπτυξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποστήριξε ότι «οι ΜμΕ εξακολουθούν να υποφέρουν από τη γραφειοκρατία». Ο ίδιος, μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα αργών ρυθμών στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων τα μέτρα για την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, καθώς και της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Γνωρίζω ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Θα πάρει, όμως, πολύ χρόνο», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί η ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, απάντησε με νόημα: «Συνήθως είμαι πολύ επιφυλακτικός με τις προβλέψεις. Πριν από τρία χρόνια με ρώτησαν πότε εκτιμώ ότι θα έρθει η ανάπτυξη. Χαίρομαι που δεν απάντησα τότε». Ο κ. Ράιχενμπαχ επεσήμανε ότι κατ’ αρχάς πρέπει να σταματήσει η μείωση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, ενώ επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 τόσο για την επιδότηση επιτοκίου των κεφαλαίων κίνησης όσο και για την παροχή εγγυήσεων. «Πρέπει τα ακριβά δάνεια να αντικατασταθούν από φθηνότερα», προσέθεσε. Ο επικεφαλής της Task Force αναφέρθηκε και στη σημασία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, αν και, όπως παραδέχθηκε, το ποσό των 200 εκατ. ευρώ (πρόκειται για το κεφάλαιο του πρώτου υποταμείου που θα τεθεί σε λειτουργία και αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε ΜμΕ) είναι μικρό.

Τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου όσο κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην παρουσίαση της έκθεσης, ο κ. Ράιχενμπαχ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία των ΜμΕ: «Εάν οι ΜμΕ δεν αναπτυχθούν, θα υποφέρει συνολικά η οικονομία. Είναι απαραίτητες και για την απασχόληση, αλλά και για να υπάρχει μέλλον που να χαρακτηρίζεται από κοινωνική ισορροπία».

Στην ανάγκη ύπαρξης νέων επιχειρήσεων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης. «Χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις, πάνω από 100.000, και όχι περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους», δήλωσε στην τοποθέτησή του. «Το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμο. Οτιδήποτε και αν συμβεί με το χρέος, οποιοδήποτε επιτυχές αποτέλεσμα και να έχει η διεξαγόμενη διαπραγμάτευση, ύστερα από λίγα χρόνια θα είμαστε ξανά σε κρίση», τόνισε ο κ. Νίκος Δένδιας. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε δύο στοιχεία που δείχνουν την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου: πρώτον, οι εξαγωγές αντιστοιχούν μόλις στο 1/3 των εισαγωγών και δεύτερον, για την καινοτομία διατίθεται μόλις το 0,47% του ΑΕΠ. Οσον αφορά στην αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου για τις επιχειρήσεις και στη θεσμοθέτηση αναλόγου πλαισίου και για τα φυσικά πρόσωπα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα τελεσφορήσει πριν από το τέλος του έτους.

Στη σημασία των ΜμΕ στον τουρισμό, ανατρέποντας την κρατούσα αντίληψη που υπάρχει σχετικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γ. Ρέτσος. «Από τα 13,5 δισ. ευρώ των άμεσων εσόδων, οι 700 μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας κάνουν μόνο το 1 δισ. ευρώ», επεσήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή