Υστέρηση εσόδων 329 εκατ. στο 8μηνο

Υστέρηση εσόδων 329 εκατ. στο 8μηνο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαιτίας της πτωτικής πορείας των εσόδων του προϋπολογισμού. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν υστέρηση 329 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η υστέρηση αυτή οφείλεται στην καθυστέρηση καταβολής των δόσεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς και στην προσδοκία που έχει δημιουργηθεί στους φορολογούμενους για νέα ρύθμιση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρά ταύτα, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο ανωτέρω διάστημα στα 1,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 962 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 32,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 329 εκατ. ευρώ ή 1% σε σχέση με τον επικαιροποιημένο στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2015-2018.

Η υστέρηση που καταγράφηκε στο 8μηνο οφείλεται:

• Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 243 εκατ. ευρώ ή κατά 12,7%.

• Στους άμεσους φόρους ειδικών κατηγοριών κατά 186 εκατ. ευρώ ή κατά 13,6%.

• Στους φόρους στην περιουσία κατά 546 εκατ. ευρώ ή κατά 26,1% λόγω ετεροχρονισμού της καταβολής των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Στο σκέλος των πρωτογενών δαπανών παρατηρείται συγκράτηση και συγκεκριμένα κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Το πρόβλημα πάντως εντοπίζεται στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, με τον ΟΑΕΕ να έχει εκταμιεύσει το 88% της ετήσιας πίστωσής του, το ΙΚΑ το 74% και τον ΟΓΑ το 73%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή