Γιατί έπεσαν οι τιμές των ομολόγων

Γιατί έπεσαν οι τιμές των ομολόγων

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προαναγγελία της νέας έκδοσης 7ετών ομολόγων από το Δημόσιο αποδίδουν αναλυτές της αγοράς την άνοδο των αποδόσεων των 10ετών τίτλων κατά τις τελευταίες ημέρες.

Τη Δευτέρα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων ήταν στο 5,91% και σταδιακά αυξήθηκε χθες στο 6,20%. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν πως η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε 4 λόγους:

1. Στο γεγονός ότι η αγορά γνωρίζει πως η Ελλάδα θα εκδώσει 7ετή ομόλογα σύντομα. Στο πλαίσιο αυτό πωλούν τίτλους που κατέχουν, ώστε να έχουν ρευστό για να αγοράσουν τους νέους.

2. Ενα μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο (hedge fund) και ορισμένα μικρότερα προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε «ξεπούλημα» ελληνικών τίτλων, ασκώντας πίεση στην ελληνική αγορά. Ωστόσο αναλυτές σημειώνουν πως ταυτόχρονα υπήρχαν και αγοραστές, ενώ εκτιμούσαν ότι μόλις υπάρξουν κάποιες θετικές ειδήσεις θα αντιστραφεί η κατάσταση.

3. Στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται όταν ξεκινάει ένας έλεγχος από την τρόικα.

4. Στην έλλειψη στήριξης της ελληνικής αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι αναλυτές σχολιάζοντας το σενάριο ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ οδήγησε στην αύξηση των αποδόσεων, ανέφεραν πως το ενδεχόμενο αυτό δεν τρομάζει τις αγορές, καθώς γνωρίζουν ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να έχει κάποιου είδους εποπτεία επί του ελληνικού προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή